Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

POČASIE Na Slovensku spozorovali trombu pripomínajúcu tornádo! FOTO Ľudia jej výskyt hlásili z viacerých miest

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Po úmorných horúčavách sa konečne rozpršalo. Slovensko má za sebou upršaný sviatočný utorok. Na niektorých miestach padlo naozaj výdatné množstvo zrážok. Boli sme tiež svedkami tromby a to hneď na viacerých miestach.

Daždivo bolo najmä na západe krajiny, našťastie, tentoraz bez ničivých búrok. Ako upozornil portál imeteo.sk, v predobedňajších hodinách sa vytvorilo iba pár slabých búrok na slovensko-maďarskom pohraničí, ale nemali dlhé trvanie a udrelo iba 40 bleskov. Do večera ich narátali okolo 200.

POČASIE Na Slovensku spozorovali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.)

POČASIE Na Slovensku spozorovali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.)

Ako však dodali, o niečo zaujímavejší jav sa, kde okolo druhej hodiny popoludní spozorovali pomerne výraznú trombu. „Tromba bola dobre formovaná a lievik bol pomerne dlhý. K dotyku so zemou však nedošlo, takže nemožno hovoriť o tornáde, iba o výraznej trombe,“ uviedli.

Neskôr okolo pol tretej popoludní sa tromba objavila aj v blízkosti Jaslovských Bohuníc.

POČASIE Na Slovensku spozorovali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.)

Trombu si netreba mýliť s tornádom. V tomto prípade ide o lievikovitý útvar, ktorý sa však nedotýka zeme. V niektorých prípadoch môže však do tornáda prerásť.

Pršalo na väčšine územia

Ako uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav, obdobie dlhotrvajúcich horúčav bolo ukončené prechodom zvlneného studeného frontu, ktorý priniesol toľko očakávanú vlahu. "Zrážky v podobe prehánok, občasného dažďa alebo búrok s priestorovo rozdielnymi úhrnmi sa vyskytli takmer na celom území, s výnimkou Východoslovenskej nížiny. Tu sa zrážky vyskytli len miestami a v zanedbateľných úhrnoch," informovali. 

POČASIE Na Slovensku spozorovali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Inde sa podľa ich slov namerané úhrny pohybovali najčastejšie od 5 do 25 mm, na miestach zasiahnutých búrkami lokálne aj viac. "Maximálny zaznamenaný denný úhrn bol 49,8 mm v Holíči. Ťažiskom zrážok boli najmä povodia na krajnom severe (povodie Kysuce, Oravy, Popradu, Tople a Ondavy) ale aj povodia horného Hrona, Ipľa a Hornádu. Hydrologická situácia napriek zrážkam ostala zväčša pokojná, zaznamenali sme len mierne vzostupy až vzostupy vodných hladín," uviedli. Aktuálne je na hornom toku slovenskej časti Dunaja a na horných úsekoch tokov mierny vzostup až vzostup, na ostatných tokoch prevláda ustálenosť vodných hladín.

"Na väčšej časti územia zasiahnutého zrážkami sme zaznamenali pokojný a mierny, tzv. krajinský dážď, ktorý je potrebný pre rovnomerné dopĺňanie chýbajúcej vlahy v pôde. Treba však poznamenať, že hoci včerajšie zrážky čiastočne pomohli zmierniť pretrvávajúce výrazné sucho, ani zďaleka ho však neukončili. Navyše, na niektorých miestach takmer vôbec nepršalo, alebo denný úhrn nepresiahol 1-2 mm," dodali.

Viac o téme: PočasieBúrkyTromba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu