Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čo spája Černáka s najväčšou vlakovou lúpežou v Rakúsku?

Mikuláš Černák je už 10 rokov za mrežami. Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Černák je už 10 rokov za mrežami.

BANSKÁ BYSTRICA/PRIEVIDZA - Aj keď pred pár týždňami padli ďalšie rozsudky v prípade vlakovej lúpeže v Rakúsku z roku 1990, stále tento prípad zahaľuje rúško tajomstva. Korunným svedkom proti odsúdeným lupičom bol aj Pavol Lenhart († 37) z Prievidze.

Muž bol v podsvetí známy ako nájomný vrah. Navyše bol vraj blízky spolupracovník Mikuláša Černáka, ktorého nedávno obžalovali zo spoluúčasti na jeho vražde.

Do vlakovej lúpeže, kde páchatelia ukradli viac ako 30 miliónov šilingov (2,8 mil. €), bol zapletený aj Jozef Jurík († 42). Ten vraj zastrelil i poštového úradníka, ktorý vo vlaku zodpovedal za peniaze. Niekoľko mesiacov po lúpeži v roku 1991 našli pri Prievidzi jeho odrezanú hlavu. Práve v tomto období sa podľa vyšetrovania Jurík často stretával s Pavlom Lenhartom, ktorý na polícii vypovedal, že opitý Jurík mu povedal, s kým vylúpil vlak. Z Lenharta sa tak stal korunný svedok obžaloby, ale neskôr svoju výpoveď odvolal. Vraj ho k nej donútili policajti. Postupne sa Lenhartovo meno začalo objavovať v súvislosti so skupinou banskobystrického bosa Mikuláša Černáka.

"Lenhartova pozícia v podsvetí postupne rástla. Pôsobil ako telesný strážca viacerých osôb, ktoré práve v čase, keď ich ochraňoval, buď záhadne zmizli, alebo boli zavraždené," povedal náš policajný zdroj. V roku 1997 sa Lenhartov vzostup skončil. Jeho telo našli pohodené v kufri auta pri obci Budiš. "Skupina okolo Mikuláša Černáka vylákala muža do banskobystrického sídla súkromnej bezpečnostnej služby Security 3. Tam ho v Černákovej kancelárii zvalili na zem, pridržali mu ruky aj nohy a dvoma strelami do hlavy ho usmrtili," povedal vtedajší policajný viceprezident Jaroslav Spišiak. Podľa neho bol Lenhart osobou podsvetia a zrejme nezapadal do obrazu štruktúry organizovaného zločinu, ktorá sa v tom čase tvorila na čele s Mikulášom Černákom.

Tresty pre aktérov lúpeže

- Z vlakovej lúpeže v Rakúsku obvinili piatich Slovákov, ktorých už aj odsúdili. Peniaze sa doposiaľ nenašli.
- Údajný organizátor Libor Oller dostal v Rakúsku 20 rokov.
- Jozef Jurík bol zavraždený. Vladimíra Švejdu, Mariána Švejdu a Ladislava Mečiara odsúdili súdy na 6 rokov, rozsudok nie je právoplatný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu