Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Prvenstvo Nemocnice L. Pasteura v Košiciach: Transplantovali najviac obličiek!

Prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti Róbert Roland z Košíc
Prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti Róbert Roland z Košíc (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Počet transplantácií obličiek (209) a srdca (22) sa u nás v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil dvojnásobne. Mimoriadne úspešne si vlani počínali vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, kde vdaka aktivite a súhre špecialistov úspešne transplantovali najviac obličiek - až 76!

„Vytvoril sa stabilný tím nefrológov, chirurgov, intenzivistov, imunológov, patológov a iných špecialistov. K nárastu počtu transplantácií, najmä obličiek, však okrem podpory nemocnice pomohla aj nová legislatíva,“ povedal primár transplantačného oddelenia FN L. Pasteura v Košiciach Róbert Roland.

Na zvýšení poctu odberov od mŕtvych darcov má významný podiel vysoká kvalita práce transplantačných koordinátorov. Najmladší darca v Košiciach mal iba 8 rokov a najstarší až 69. „Osvedčil sa i tzv. alokačný program, ktorý vychádza z medzinárodných skúseností. Počítačový program umožňuje rýchly výber najvhodnejšieho príjemcu orgánu,“ dodal Roland.

Podľa neho na Slovensku vďaka osvete výrazne stúpol aj počet žijúcich darcov obličiek. Dlhodobým problémom je však zaostávanie transplantácií pečene a potrebné je aj zvýšiť odbery viacerých orgánov naraz. Tomu by mal pomôcť Národný transplantačný program.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu