Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dzurinda za Bukurešť, Fico za ruského premiéra

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes kritizoval predsedu vlády Roberta Fica, ktorý sa pred časom dožadoval diskusie o rozmiestnení protivzdušnej obrany u našich susedov na pôde NATO, že nešiel do Bukurešti.

„Bol som veľmi nemilo prekvapený, keď som zistil, že práve vtedy, keď mal na takúto debatu vynikajúcu príležitosť, ukázal slabosť a na summite sa vôbec nezúčastnil. Práve naopak, dal prednosť oslavám 130. výročia založenia sociálnej demokracie v Čechách,“ zdôraznil Dzurinda. Tento príklad podľa jeho slov dokumentuje falošnosť politiky súčasného premiéra Roberta Fica.

„Doma máva silné reči, volí formulácie najťažšieho kalibru, ale jeho činy sú nielenže slabé, ale absolútne nulové,“ dodal Dzurinda s tým, že jedna vec je snažiť sa klamať voličov a druhá konať tak, aby krajina, za ktorú nesie zodpovednosť, mala z toho osoh.

Dzurinda podporuje výstavbu protivzdušnej obrany v Čechách a Poľsku. „Vždy by sme mali na Slovensku podporovať kroky, ktoré posilňujú našu bezpečnosť,“ poznamenal. Je presvedčený, že prvky tejto obrany povedú k zvýšeniu bezpečnosti občanov Českej republiky ako aj Poľska, Slovenska a celého demokratického spoločenstva.

Podpredseda SDKÚ-DS Eduard Kukan vyzdvihol rozhodnutie o rozšírení aliancie. Pre Slovensko má podľa neho veľký význam, že podľa záverov rokovania sa Ukrajina spolu s Gruzínskom stanú v budúcnosti členmi NATO.

Fico reaguje: Dzurinda si asi nevšimol návštevu ruského premiéra

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda ani exminister zahraničných vecí Eduard Kukan si tak ako niektoré médiá nevšimli, že v dňoch summitu NATO v Bukurešti sa na Slovensku uskutočnila dlhodobo plánovaná návšteva ruského premiéra Viktora Zubkova. Uviedla to v reakcii na dnešnú tlačovú besedu SDKÚ-DS hovorkyňa premiéra Silvia Glendová. Dzurinda dnes kritizoval Fica, ktorý sa pred časom dožadoval diskusie na pôde NATO o rozmiestnení protivzdušnej obrany v Českej republike (ČR), že nešiel do Bukurešti.

Návšteva Zubkova mala vzhľadom na potrebu zabezpečiť energetické záujmy SR obrovský význam. Navyše predseda vlády rešpektuje rozdelenie pôsobností a postavenie prezidenta ako vrchného veliteľa Ozbrojených síl SR, ktorý už aj minulý rok absolvoval summit aliancie, uviedla ďalej Glendová.

V otázke rozmiestnenia amerických radarov a rakiet premiér nezmenil svoj názor - zostáva odporcom radarov a rakiet v ČR a Poľsku. „Považuje to však za vnútornú záležitosť týchto krajín a nechce zasahovať do ich rozhodnutia. V SR by však žiadne protiraketové systémy nechcel a ak by Slovensko bolo požiadané o takéto rozhodnutie, urobil by všetko pre to, aby ani rakety, ani radary neboli u nás nikdy rozmiestnené,“ zdôraznila Glendová premiérove stanovisko.

Na druhej strane Fico považuje za zarážajúce, že SDKÚ-DS sa dnes nezúčastnila na spomienkovej slávnosti na Slavíne pri príležitosti 63. výročia oslobodenia Bratislavy. Je dosť možné, že SDKÚ-DS sa nepáči, že Bratislavu oslobodila Červená armáda. Je však veľkým šťastím, že SDKÚ-DS nemôže na tomto historickom fakte nič meniť, uviedla hovorkyňa premiéra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu