Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Podmienky hypoték budú prísnejšie: Národná banka chce upraviť dôležitý parameter! Mnohí sa k nej dostanú oveľa ťažšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Po dlhom období, ktoré bolo pre Slovákov mimoriadne príjemné, prišla zmena. Dôvodom je nárast hypotekárnych úrokov, ktoré z  jedného percenta skočili na takmer tri percentá. Mnohí sa tak obávajú, že pre istú skupinu obyvateľstva nebudú hypotéky dostupné. Národná banka teraz hovorí o ďalšom sprísňovaní podmienok hypoték. Koho sa dotknú?

Z Bruselu nedávno prišla kritika smerom na Slovensko. Kompetentným sa totiž nepáči miera zadlženosti obyvateľstva. V súčasnosti sa totiž držíme na prvých priečkach v rýchlosti úverovania a Brusel z toho dôvodu dvihol výstražný prst. Najmä v prípade štatistík ukazujúcich, koľko obyvateľov je zadlžených až do dôchodkového veku. „Veľa klientov si pri refinancovaní neuvedomuje, že dôchodok prináša šok v podobe poklesu príjmu,“ uviedol riaditeľ odboru finančnej stability Národnej banky Slovenska Marek Ličák. Informoval o tom portál hnonline.sk.

Archívne VIDEO Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % 

Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Poukázal pritom najmä na to, že kým pred pár rokmi bola hypotéka poskytnutá ľuďom od 40 do 45 rokov v každom siedmom prípade, minulý rok to bolo už v každom štvrtom. Národná banka Slovenska si preto povedala dosť a chce upraviť parameter, ktorý určuje, koľko peňazí klient dostane. Ide o limit zadlženosti, ktorý chce výrazne zmeniť. V súčasnosti sa vyrátava ako osemnásobok priemerného ročného príjmu, čiže ak človek s tisíceurovým príjmom žiadal o hypotéku, dostať mohol maximálne 96-tisíc eur. A to bez ohľadu na to, aký mal vek, prípadne, dokedy bude hypotéku splácať.

Po novom tak chce centrálna banka zaviesť, aby sa splatnosť po 64. roku života „trestala“. A to tak, že za každý rok navyše zníži tzv. index DTI o 0,25-násobok ročného príjmu. Práve DTI sleduje mieru zadlženia žiadateľa a to, o akú maximálnu čiastku môže žiadať. V praxi to znamená, že ak si 45-ročný Slovák požiada o hypotéku so splatnosťou 30 rokov, tak za vyše 10 rokov bude „potrestaný“ a celkovo si bude môcť zobrať pôžičku o 6,75-násobok ročného čistého príjmu nižšiu. „Je to preventívny krok a jeho vplyv na aktuálny trh bude minimálny. Pre nás je dôležité, že objem dlhu bude viac v súlade s príjmami ľudí, ktorí pôjdu na dôchodok,“ uviedol Ličák. Podľa jeho slov už dnes viaceré banky pristupujú k starším klientom inak a nepožičajú im toľko, ako mladým. Zmena by podľa Ličáka mohla platiť od októbra.

 

Viac o téme: BankyHypotékyStarší ľudiaNBSNárodná banka SlovenskaPrísnejšie hypotékySprísnenie podmienokSplatnosť hypotéky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu