Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Úrad vlády čaká veľká rekonštrukcia: Štát sa poriadne buchne po vrecku! Čo všetko chcú opraviť a za koľko?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Areál Úradu vlády (ÚV) SR v centre hlavného mesta by mal prejsť rozsiahlou stavebno-dispozičnou úpravou. Priniesť má novú organizáciu vstupu i dopravy v areáli, taktiež revitalizáciu historickej záhrady i opravu havarijného stavu kanalizácie a vodovodu. Štát však oprava budovy vládneho kabinetu bude stáť nemalé peniaze. Aká je odhadovaná suma?

Odhadovaná investícia je vo výške 6 138 621,61 eura s DPH. Vyplýva to z návrhu investičnej akcie Rekonštrukcia areálu ÚV SR, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "Hlavným stavebným objektom je výstavba novej vstupnej budovy určenej pre návštevy a zamestnancov úradu vlády, umiestnená bude na juhozápadnej strane areálu pri Spojnej ulici," vysvetľuje ÚV.

Archívne VIDEO Podľa Sulíka Matovič nezvláda základnú úlohu: Ak nevie zostaviť rozpočet, zrejme by mal zvážiť zmenu roboty

Podľa Sulíka Matovič nezvláda základnú úlohu: Ak nevie zostaviť rozpočet, zrejme by mal zvážiť zmenu roboty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ozrejmuje ďalej, že v prípade revitalizácie historickej záhrady pôjde nielen o ošetrenie existujúcej zelene, ale aj vybudovanie závlahového systému s novým zdrojom vody zo studne a tiež doplňujúce prvky záhradnej architektúry vrátane drobných stavieb – jazierko i gloriet. „V rámci rekonštrukcie vonkajšej kanalizácie a vodovodu sa vybudujú nové prípojky inžinierskych sietí, upraví sa oplotenie a obnovia sa komunikácie a spevnené plochy vrátane hlavného nádvoria,“ dodáva ÚV.

Úrad vlády čaká veľká
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Potrebu rekonštrukcie vysvetľuje nedostatočnými parametrami pre danú prevádzku i ochranou hodnôt chráneného pamiatkového areálu. Predpokladaná doba rekonštrukcie je 24 mesiacov, termín jej začiatku závisí od ukončenia procesu verejného obstarávania. Súhlas na začatie verejnej súťaže musí dať kabinet. Odhadované náklady vo výške vyše šiestich miliónov eur vychádzajú z kalkulácie jednotlivých položiek z marca 2022. Investíciu majú financovať z rozpočtu ÚV, v tohtoročnom je na tieto účely alokovaných 767 327 eur.

Podľa dokumentu, ktorý bol zverejnený koncom mája na stránke Úradu pre verejné obstarávanie, je víťazom zákazky spoločnosť AXA Projekt s.r.o. z Galanty. "Úspešný uchádzač splnili podmienky účasti uvedené v bodoch III.1.1)Vhodnosť vykonávať profesionálnu činnosť vrátane požiadaviek týkajúcich sa zápisu do živnostenských alebo obchodných registrov, III.1.2)Ekonomické a finančné postavenie a III.1.3) III.1.3) Technická a odborná spôsobilosť oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania a časti E. PODMIENKY ÚČASTI súťažných podkladov a zároveň ním predložená ponuka splnila požiadavky verejného obstarávateľa na predmet zákazky," informuje Úrad vlády. Spolu s rekonštrukciou budovy vládneho kabinetu sa však počíta aj s rekonštrukciou inžinierskych sietí a technologického vybavenia účelového zariadenia Hotel Bôrik. Obnovu hlavného nádvoria ÚV SR má zabezpeičť Ing. Arch. Ľudmila Saudreau. 

Viac o téme: TenderVerejné obstarávanieHotel BôrikÚrad vládyÚrad pre verejné obstarávanieAreál Úradu vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu