Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Reaguje už aj Slovensko: Hlavný hygienik vydal usmernenie v súvislosti s výskytom opičích kiahní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hlavný hygienik SR Ján Mikas vydal usmernenie v súvislosti s výskytom opičích kiahní v Európe. Na Slovensku naďalej nebol potvrdený žiaden prípad. Uviedla to vedúca sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Adriana Mečochová.

Určené je pre regionálne úrady verejného zdravotníctva, všeobecných lekárov, špecialistov, infektológov a dermatovenerológov."Usmernenie popisuje charakteristiku ochorenia, definíciu a manažment potvrdených prípadov a ich kontaktov, prevenciu a liečbu, laboratórnu diagnostiku a podobne," priblížila Mečochová.

Neočakávame u nás veľkú epidémiu

Na Slovensku ÚVZ SR doposiaľ nezaznamenal žiaden potvrdený ani podozrivý prípad opičích kiahní."Slovensko nie je endemickou oblasťou výskytu opičích kiahní, avšak máme široké možnosti cestovania, a preto nemôžeme vylúčiť, že budeme mať potvrdený prípad opičích kiahní aj u nás. Reálne riziko vzniku ochorenia existuje. Rozsiahle epidémie nepredpokladáme, ale očakávame sporadické ohniská," priblížila. Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky.

Viac o téme: UsmernenieJán MikasOpičie kiahneHlavný hygienikÚrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu