Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Razia policajnej inšpekcie: Zadržali a obvinili vyšetrovateľa NAKA, zasahovali aj u expolicajta Kučerku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Na dvoch miestach v Bratislavskom kraji prebiehali v utorok razie Inšpekcie ministerstva vnútra. Počas razie zadržali aj vyšetrovateľa kauzy Dúha, v ktorej sa hovorilo o daňových únikoch za milióny eur. V súčasnosti majú vo veci prebiehať prvotné procesné úkony, padlo však už prvé obvinenie.

Razia prebiehala v utorok v ranných hodinách v dvoch objektoch v Bratislavskom kraji. Počas nej policajti z Úradu inšpekčnej služby si posvietili najmä na jednu osobu - vyšetrovateľa NAKA Tomáša Emmela, ktorý bol šéfom tímu Dúha. Po výpovediach kajúcnikov ho však z pozície šéfa tímu stiahli a až doteraz bol aktívnym vyšetrovateľom v tejto veci. Dnes ho však inšpekcia ministerstva vnútra zadržala. Ako prvý o tom informoval portál tvnoviny.sk.

"Vo veci prebiehajú prvotné zaisťovacie úkony. Viac sa k veci vyjadrovať nemôžem," uviedol pre portál Topky.sk advokát zadržaného vyšetrovateľa Rastislav Palovič, ktorý potvrdil, že Emmela obvinili z korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa.

V rámci akcie inšpekcia zasahovala aj v dome expolicajta Mariána Kučerku, ktorého Špecializovaný trestný súd neprávoplatne odsúdil na 11 rokov za korupciu. Razia prebiehala nadránom v jeho dome v bratislavskej mestskej časti Vajnory, na rozdiel od Emmela ho však nezadržali, podľa jeho advokátky Ingrid Zlochovej mu však doručili predvolanie na výsluch v stredu. Podľa jej slov sa razia má týkať kauzy Valčeky. 

AKTUÁLNE Razia policajnej inšpekcie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

Zásah potvrdilo aj samotné ministerstvo vnútra. "Dnes v skorých ranných hodinách vykonali príslušníci Úradu inšpekčnej služby po predchádzajúcej spolupráci s policajtmi NAKA prehliadky v 2 objektoch v Bratislavskom kraji, pričom bola zadržaná 1 osoba. V súčasnosti prebiehajú procesné úkony, ktorých zverejnenie by mohlo narušiť, zmariť, alebo podstatne sťažiť ďalší priebeh vyšetrovania a dosiahnuť požadovaný účel trestného konania, ktoré je neverejné. Bližšie informácie k tomuto prípadu poskytneme hneď, ako to procesná situácia dovolí," informovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová. 

Prípad súvisí s výpoveďou Petra Petrova alias Tigra. Úradný záznam Emmela mal na nedávnej tlačovej konferencii čítať predseda Smeru Robert Fico, ktorý mal dokazovať manipulovanie s výpoveďami svedkovi.  

Kauza Dúha sa týkala stavebnej firmy Miroslava Remetu Dúha. V kauze sa riešili daňové úniky firmy za viac ako 4 milióny eur. Štatutári Dúhy údajne dávali do účtovníctva fiktívne faktúry od rôznych firiem. Firma v čase, kedy sa kauza prevalila, plnila obrovskú štátnu zákazku na stavbu diaľničného tunela Višňové za takmer pol miliardy eur.

Správu aktualizujeme
 

Viac o téme: RaziaInšpekcia ministerstva vnútraMarián KučerkaTomáš EmmelVyšetrovací tím Dúha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu