Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Práškujú nás sušeným covidom? Slovákov rozrušil žltý povlak na autách či oknách: Jednoduché vysvetlenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko je krajina, kde sa výnimočne darí hoaxom a dezinformáciam. Ľudia sú tu totiž náchylní veriť takmer každej správe bez toho, aby si ju overili, či z banalít vytvárať konšpirácie, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani najlepší bájkar na svete.

Dezinformácie o vojne na Ukrajine či o koronavírus sú zrejme už príliš nudné a ľahko vyvrátiteľné, tak si hoaxeri našli nový objekt - peľ. Jar je ťažkým obdobím pre alergikov každý rok. A každý rok sa stretávame s peľovou sezónou, niekedy je výraznejšia viac, inokedy menej. Po magnetickom piesku, ktorý dávali na rozbor členovia Kotlebovej ĽSNS, tu máme ďalších odborníkov.

Internetom sa šíri viideo, ktoré síce zo sociálnej siete už zmizlo, no malo vyše 5000 zdieľaní. V ňom sa muž zamýšľa nadtým, čo na nás "oni sypú". Upozornila naň aj polícia na sociálnej sieti. 

 

ČO NÁM TO ONI SYPÚ NA HLAVU? TO PRETO NÁM TERAZ NAKÁZALI NENOSIŤ RÚŠKA? Je to veľmi milé, keď sa v súčasnej dobe plnej...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Wednesday, May 18, 2022

V skutočnosti však ide o peľ z buka, brezy či duba, ktorý je tento rok pre teplejšie počasie výraznejší. Peľ brezy najmä pričinením vetra a ním transportovaného peľu dosahoval veľmi vysoké koncentrácie vo všetkých regiónoch. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Podľa nej vysoké koncentrácie peľu ihličnanov, buka, duba a miestami hrabu, čiže druhov, ktoré majú veľké peľové zrná, prispeli k tvorbe žltých povlakov na autách, parapetoch okien či okrajoch mlák.

"Denné koncentrácie brestu, vŕby a topoľa sa pohybovali už len v nízkych hladinách. Vysoké denné koncentrácie peľu hrabu, buka a duba v ovzduší zaznamenali najmä monitorovacie stanice na strednom, severnom a východnom Slovensku. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých pribúda zatiaľ len pozvoľna a nedosahuje ešte alergiologicky významné denné koncentrácie," konštatovala Lafférsová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytila monitorovacia stanica v Žiline, Banskej Bystrici a v Košiciach. Alergiologicky významné denné koncentrácie dosiahne brezy v ovzduší najmä v chladnejších oblastiach Slovenska. Peľ duba a buka môže mať vyššie hladiny na severnom, strednom a východnom Slovensku.

Peľ ihličnanov vo forme žltých povlakov sa bude vyskytovať vo väčších množstvách na autách, parapetoch alebo okrajoch mlák na väčšine územia. Dostatok vlahy a oteplenie prinesie výraznejší nástup peľovej sezóny tráv z čeľade lipnicovitých i v chladnejších regiónoch. Ako tvrdí Lafférsová, to bude počas pár týždňov najvýznamnejším a najsilnejším alergénom.

Viac o téme: PeľDezinformácieKoronavírusCovid-19HOAX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu