Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Premiér Heger pre BBC: Existuje veľká hrozba pre Slovensko, chceli sme to riešiť aj v europarlamente

Eduard Heger v rozhovore pre BBC Newsnight Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger v rozhovore pre BBC Newsnight (Zdroj: Faceook/Eduard Heger - predseda vlády SR )

BRATISLAVA/LONDÝN - Na Ukrajinu sa upriamuje pozornosť celého sveta. Plánovaná Putinova ofenzíva mala prebehnúť za niekoľko dní či týždňov, no na území nášho východného suseda sa bojuje už viac ako dva mesiace. Rusko sa snaží túto vojnu vyhrať aj po energetickej stránke. Premiér Eduard Heger poskytol rozhovor britskej BBC a prezradil, ako to vyzerá s pomocou pre Ukrajinu a dodávkach plynu do Európy.

Prvá otázka v rámci online rozhovoru s premiérom SR Eduardom Hegerom smerovala na kroky Ruska, ktoré zastavilo dodávky plynu do Bulharska. "V prvom rade je to obrovský problém aj pre Slovensko. Na druhej strane ale musíme zostať silní. Musíme stáť pri Ukrajine a pomáhať jej, ako je to len možné. Potrebuje našu pomoc," povedal na úvod. 

Ako ďalej pokračoval, v otázke energetiky sme zaujali skôr obranný postoj. Kľúčové sú zásoby. Podľa predsedu vlády ich má Slovensko zabezpečené na niekoľko mesiacov dopredu. V EÚ sa Slovensko snaží zastávať postoj jednoty a solidarity. "Existuje tu hrozba, ale musíme zostať jednotní. Jednota je základný princíp Európskej únie, princíp práva EÚ. Preto aj v Európskom parlamente sme už nie raz žiadali, aby sa za energie platilo v eurách," uviedol. 

Moderátorka BBC sa následne spýtala, čo by nasledovalo, keby muselo Slovensko platiť za energie v rubľoch. "Bol tam trochu problém v komunikácii, pretože sme si jasne povedali, že v rámci EÚ zostaneme jednotní a budeme platiť v eurách." Maďarsko však zastáva iný postoj, pretože je ochotné platiť Rusom v rubľoch. "Ako som povedal, jednota je najdôležitejšia. Putin chce zničiť jednotu EÚ. Za každú cenu musíme chrániť základné princípy EÚ. Pokiaľ dopustíme rozpad jednoty a solidarity, bude to viesť k Európskej únii, akú nechceme." 

Dodali by sme bojové lietadlá?

Ohľadom posielania zbraní na Ukrajinu padla otázka na slovenské bojové lietadlá MIG-29. Heger sa vyjadril, že v súčasnosti nemá na stole podobnú žiadosť. Pokiaľ ale budú Ukrajinci potrebovať pomoc, Slovenská republika urobí všetko, čo bude v jej silách. Podotkol, že vláda schválila ďalší balík pomoci, ktorého súčasťou je aj munícia. Spomenul aj obranný systém S-300, ktorý Slovensko darovalo ukrajinskej armáde. "Tento systém je veľmi potrebný na ochranu vzdušného priestoru." 

MiG – 29
Zobraziť galériu (3)
MiG – 29  (Zdroj: wikimedia)

Statočný ukrajinský ľud

Novinárka sa Hegera spýtala, ako veľmi sa obáva vypuknutia vojny prípadne aj na slovenskom území. "V tomto momente Ukrajina ukazuje svoju silu, odhodlanie a statočnosť. Ukrajinci sú veľmi statoční ľudia. Vytláčajú Rusov preč z bojových oblastí a vychádza im to. A práve preto ich podporujeme, pre naše hodnoty, bojovať za slobodu a demokraciu. Nie sú to len naši susedia, ale aj priatelia. Pokiaľ ich podporíme vo vojne s Rusmi a oni zvíťazia, vieme, že vojna sa nedostane až k nám. Je neuveriteľné, ako bojujú za svoju slobodu. Veríme v ich víťazstvo," vyjadril sa premiér na záver. 

Viac o téme: RozhovorBBCUkrajinaEduard HegerVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu