Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Slováci, pozor: Opäť sa blíži postrach všetkých vodičov! Ak chcete ušetriť, vyhnite sa TOMUTO miestu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V noci zo štvrtka na piatok (22. 4.) by sa mal nad územie Slovenska dostať prach z púšte Sahara. Prach k nám podľa modelových výpočtov začne prenikať v noci a bude postupovať od juhozápadu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Na miestach, kde sa počas piatka vyskytnú zrážky, je preto možné očakávať zašpinenie rôznych predmetov nachádzajúcich sa v exteriéri (autá, záhradný nábytok). "V priebehu noci z piatka na sobotu (23. 4.) saharský prach naše územie postupne opustí, avšak v nedeľu (24. 4.) je pravdepodobne možné očakávať jeho ďalšiu vlnu výskytu," spresnili meteorológovia.

Archívne VIDEO Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie

Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie (Zdroj: Topky/Maarty)

Vyzdvihnutie prachu z povrchu Sahary bolo spôsobené výskytom tlakovej níže v oblasti severozápadnej Afriky. Táto níž v týchto chvíľach podľa meteorológov postupuje smerom do Európy. "Na základe výpočtov modelu sa dá očakávať, že v rámci tohto roka pôjde o doposiaľ najväčšie množstvo prachu nachádzajúce sa vo vzduchu nad naším územím. Lokálne to môže byť aj viac ako 0,8 gramu na štvorcový meter, čo v prepočte predstavuje viac ako 800 kilogramov na jeden štvorcový kilometer," poznamenali zo SHMÚ.

 

Zajtra by sa mal nad územie Slovenska dostať prach zo Saharskej púšte. Prach k nám podľa modelových výpočtov začne...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, April 21, 2022

Už narobil problémy

Saharský piesok na Slovensku už niekoľkokrát narobil problémy, naposledy pred pár týždňami. Posledná veľká zásielka zo Sahary v posobe púštneho piesku a prachu ochromila Európu natoľko, že aj sneh v Alpách mal oranžovohnedú farbu. Ulice Španielska boli pokryté pieskom a obloha mala sýtooranžovú farbu, akoby sme žili na Marse. Vtedy sa nad územie Európy dostala extrémna masa piesku. Majitelia áut by tak opäť mali byť na pozore. Aj keď pekné počasie láka majiteľov áut ísť na autoumyváreň, mali by radšej jej návštevu odložiť. Ranný pohľad na auto by zrejme bolel nielen ich, ale aj peňaženku. Podľa meteorológov sa v prípade Bratislavy maximálny obsah očakáva okolo 9. hodiny UTC (11 hodín nášho času) a v prípade Košíc to bude okolo 15. hodiny UTC (17 hodín nášho času).

Slováci, pozor: Opäť sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dust.aemet.es)
Slováci, pozor: Opäť sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dust.aemet.es)

Viac o téme: PočasieSaharský piesokUmývanie áut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu