Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ficovi sa 100-eurová pomoc máli: Vytasil vlastné čísla! Ľuďom by dal 1 500 eur, ponuka pre vládu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Príspevok vo výške 100 eur je málo. Opozičná strana Smer-SD prišla s návrhom pomoci pre ľudí v čase, kedy ceny mnohých tovarov rastú doslova do nebies. Vláde navrhla, aby každej domácnosti vyplatila 1 500 eur. Peniaze chcú nájsť zdanením monopolov a opätovným zavedením bankového odvodu.

Vysoká inflácia a rastúce ceny v obchodoch či na čerpacích staniciach predstavujú pre mnohých Slovákov výrazné problémy. Na vládu je preto vytváraný tlak, aby toto ťažké obdobie pomohla ľuďom preklenúť.

Robert Fico (Smer-SD): Ľuďom by dal príspevky vo výške 1 500 eur! Apel na vládu (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

V reakcii na aktuálnu situáciu preto minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ešte začiatkom apríla informoval, že pre ľudí, ktorých najviac postihlo zdražovanie, chce vynaložiť 133 miliónov eur. Z týchto peňazí majú byť vyplácané jednorázové príspevky, najväčšia suma má pritom putovať do peňaženiek rodín s nezaopatrenými deťmi vo veku do 19 rokov vrátane. Jeho výška by mala byť 100 eur. Príspevok v rovnakej sume majú dostať aj nízkopríjmoví uchádzači o prácu bez detí, opatrovatelia, osobní asistenti či osoby v dôchodkovom veku, ktorým nevznikol nárok na penziu.

Ficovi sa 100-eurová pomoc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Fica vláda nerobí nič

Podľa lídra opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica to však nestačí. Ten označil príspevok vo výške 100 eur za nedostatočný. Namiesto toho prišiel s omnoho vyššou cifrou a to 1 500 eurami. Tento príspevok by podľa neho mali dostať všetky domácnosti. "Je to suma, ktorá by mala pokryť všetky náklady, ktoré sú spojené so zdražovaním a s ďalšími rizikami, ktoré prídu po zavedení sankcií voči Ruskej federácii," povedal. Na vyplatenie takéhoto príspevku by však bolo treba viac ako 1,9 miliardy eur. Podľa Fica ide však o sumu, ktorá je stále nižšia ako pomoc Slovenska Ukrajine. "Ponúkame vláde Slovenskej republiky aj to, že ak by boli takéto návrhy predložené v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu, my ich podporíme," sľúbil Fico.

Na príklade s jablkami uviedol, že ak v marci 2021 si niekto kúpil za euro 10 jabĺk, dnes je to v dôsledku inflácie iba 9 jabĺk. Fico preto obvinil vládu, že ľudí okradla, lebo nič nerobí. "Inflácia je ako rakovina," vyhlásil. Skritizoval tiež valorizáciu dôchodkov vo výške 1,3 percenta, s odôvodnením, že  inflácia je oveľa vyššia a už presiahla 10 percent. 

Ficovi sa 100-eurová pomoc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Bývalý minister financií Ladislav Kamenický osobitne upozornil na dôchodcovskú infláciu. Tá prekračuje priemernú infláciu a z priemerného dôchodku seniorom ročne odkrojí viac ako 600 eur. V porovnaní napríklad s Českom je na Slovensku priemerný dôchodok o 130 eur nižší a zatiaľ čo valorizácia dôchodkov na Slovensku dosiahla v tomto roku 1,3 percenta, čo je priemerne šesť eur, v Česku valorizácia dosiahla 33 eur a v júni plánujú naši západní susedia mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o ďalších 42 eur.

Ficovi sa 100-eurová pomoc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Pokiaľ vláda nepristúpi k plošnej podpore obyvateľov, varoval predseda Smeru-SD pred možnými sociálnymi nepokojmi. Rekordná medziročná inflácia, ktorá v marci prekročila desať percent, totiž znehodnocuje úspory, ale aj reálne príjmy zamestnancov i dôchodcov. Strana Smer-SD podporuje už ohlásené zhromaždenia odborárov a plánuje organizovať aj viacero vlastných protestných podujatí.

Viac o téme: PomocVládaZdražovanieRobert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu