Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Policajti vyvracajú dezinformácie už päť rokov: Spomienka na začiatky! Viete, ktorý hoax riešili ako prvý?

(Zdroj: Pixabay)

BRATISLAVA – Už päť rokov pôsobia policajti na sociálnej sieti, kde sa snažia aktívne vyvraciať hoaxy a dezinformácie, ktoré sa vo veľkom šíria na internete. Za ten čas objasnili stovky až tisíce klamlivých a účelových informácií, ktoré sa vo veľkom zdieľali. Priblížili však, čo bol vôbec prvý hoax, ktorý museli uviesť na pravú mieru.

Písal sa koniec novembra 2017, kedy policajti museli riešiť zapeklitú situáciu. Tá sa týkala vianočných trhov v Bratislave. Vo veľkom sa totiž šírila informácia, že bratislavské trhy, po vzore iných krajín, mali byť terčom teroristického útoku a riešila sa možná teroristická hrozba. Polícii sa na sociálnej sieti v tom čase ľudia pýtali, či vianočným trhom v Bratislave alebo aj inde na Slovensku reálne hrozí teroristický útok.

Archívne VIDEO

Gašpar o teroristoch

Podľa vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara tieto otázky vyplývali z príbehu, ktorý sa medzi ľuďmi šíril. "Má byť o tom, že osoba arabského pôvodu stratí napríklad v hoteli alebo na ulici peňaženku so svojimi dokladmi. Nálezca, ktorý tejto osobe vráti peňaženku, je vystríhaný touto osobou, že sa nemá pohybovať v konkrétny deň a v konkrétnu hodinu na vianočných trhoch, lebo mu hrozí nebezpečenstvo," priblížil v tom čase policajný exprezident.

Dôležitý krok v ich histórii

Ako policajti zo stránky Hoaxy a podvody vysvetlili, objasnenie prípadu bol dôležitý krok v ich histórii, pretože sa stali prvou štátnou inštitúciou bojujúcou proti hoaxom. Po prvom "anti-hoax" príspevku prišiel začiatok roka 2018 a s ním sme spustili prvý pravidelný seriál nasledovaný samostatnou stránkou, na ktorej si čítate tento príspevok. Rok 2017 bol relatívne pokojným v rámci tvorby hoaxov, keď sa pozrieme na obsah nášho úplne prvého príspevku,“ ozrejmili s tým, že snaha ľudí šíriť hoax o údajnom teroristickom útoku na bratislavských trhoch hovorí o tom, že sa museli nudiť už v tom čase. Následne sa policajti v rokoch 2018 až 2020 zameriavali na rôzne témy. Napríklad vyvrátili hoaxy o migračnej kríze, či ďalších témach.

 

VEDELI STE, ŽE… V novej sérii vám približujeme činnosť nášho oddelenia. Vedeli ste, že prvý hoax, ktorý sme vyvrátili...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Tuesday, April 12, 2022

Ďalej sme hovorili s lekárom o "zaručených alternatívach" liečby, ktoré sa týkali napríklad pitia sava. Na polícii nás navštívil prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, aby prezradil, prečo Američania pristáli na Mesiaci a nejde o podvod. Aktívne sme reagovali na ľudové hoaxy, ako napríklad tradičné správy o pokusoch o únos detí, prípadne o Rómoch, ktorí mali dostávať nebývalé výhody,“ upozornili policajti.

Žiadna z nich však nebola tak dominantná, ako tomu bolo v rokoch 2020 až 2022. Vtedy sa totiž vo veľkom začala pandémia koronavírusu, ktorá bola vodou na mlyn na šírenie hoaxov. Keď však porovnajú roky 2018 až 2020 s tým, čo sme zažili posledné dva roky, tak predpandemické obdobie síce prinieslo veľa hoaxov, ale nie toľko, ako ich bolo počas pandémie. „Prišiel Covid, a teraz vojna, témy, s ktorými chtiac-nechtiac musíme žiť dennodenne,“ uzavreli.

Viac o téme: PolicajtiPandémiaVojna na UkrajineHoaxy a podvodyPrvý hoaxVyvracanie hoaxov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu