Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Maďarsko: Schválili vysťahovanie Slovenského domu v Mlynkoch

Samospráva rozhodla, že Slovenský dom sa presťahuje do budovy školy.
Samospráva rozhodla, že Slovenský dom sa presťahuje do budovy školy. (Zdroj: TASR)

MLYNKY - Samospráva v maďarskej obci Mlynky dnes odobrila kontroverzný návrh tamojšieho starostu na vysťahovanie miestnych slovenských organizácií zo svojho sídla.

ČTK to povedal predseda združenia pilišských Slovákov Jozef Havelka. Návrh v posledných dňoch vyvolal odpor tamojších Slovákov a vyslúžil si aj pozornosť slovenských politikov. Ministerstvo zahraničných vecí rozhodnutie maďarskej obce znepokojilo.

Mlynky sú jedinou obcou v Maďarsku, v ktorej sa ku slovenskej menšine prihlásila viac ako polovica obyvateľov. Zástupcovia tamojších Slovákov rozhodnutie starostu Józsefa Lendvaia označili za protislovenský útok, ktorý je vraj súčasťou snáh o vytlačenie Slovákov z verejného života obce.

Samospráva dnes podľa Havelku rozhodla, že slovenské organizácie sa musia presťahovať z obecného Slovenského domu do nových priestorov v tamojšej škole. Tie však zástupcovia menšiny označovali ako nevyhovujúce.

"Toto rozhodnutie nás znepokojilo. Považujeme ho za krok, ktorý porušuje status quo v postavení príslušníkov slovenskej národnostnej menšiny v Maďarsku," reagoval pre ČTK hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda. Ministerstvo chce o situácii v obci rokovať v zmiešanej komisii, ktorá pracuje v rámci základnej zmluvy medzi oboma štátmi, a hovoriť by o nej mal aj slovenský veľvyslanec v Budapešti na návšteve tamojšieho ministerstva zahraničných vecí.

Slováci chcú o pomoc požiadať slovenských aj maďarských politikov. "Budem telefonovať pánovi veľvyslancovi (Jurajovi Migašovi), pánovi (podpredsedovi vlády) Dušanovi Čaplovičovi," reagoval Havelka na rozhodnutie zastupiteľstva.

Starosta však obvinenia z protislovenských snáh odmietol, svoj návrh odôvodňoval potrebami získať reprezentačné priestory pre obec. "Odmietam obvinenia, podľa ktorých je tento krok namierený proti slovenskej menšine," uviedol v liste, ktorý zverejnil internetový portál Slovákov žijúcich v Maďarsku www.luno.hu.

Lendvai zároveň naznačil, že za sporom sú mocenské snahy ľudí, ktorí voči nemu v roku 2006 neuspeli v tamojších voľbách. "Tieto národnostné rozpory sú podnecované len osobnými záujmami a mocenskými snahami istých občanov," reagoval starosta.

Rozhodnutiu samosprávy dnes predchádzali neúspešné rokovania zástupcov slovenskej menšiny so starostom, obec navštívil aj slovenský veľvyslanec v Budapešti. Postup tamojších úradov dnes ostro odsúdila najmä Slovenská národná strana (SNS), ktorej predstavitelia sú známi neraz ostrými výrokmi proti maďarskej menšine na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu