Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Žilinkova prokuratúra reaguje na agresiu Ruska voči Ukrajine! Začala trestné stíhanie pre vojnové zločiny

Maroš Žilinka Zobraziť galériu (2)
Maroš Žilinka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Prokurátorka Generálnej prokuratúry SR začala v utorok trestné stíhanie pre vojnové trestné činy v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine.

Účelom trestného konania je zadokumentovanie dôkazov o vojnových zločinoch a to predovšetkým od utečencov, ktorí mohli byť ich priamymi svedkami a obeťami. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Slovenská prokuratúra koná v úzkej súčinnosti s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a Eurojustom (Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach, pozn. TASR), ktorý koordinuje zber informácií a postup trestných stíhaní v jednotlivých krajinách," vyhlásil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Stíhanie sa týka obzvlášť závažného zločinu neľudskosti, obzvlášť závažného zločinu používania zakázaného bojového prostriedku a nedovoleného vedenia boja a obzvlášť závažného zločinu vojnového bezprávia. Hovorkyňa GP SR priblížila, že vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania je výsledkom intenzívnej komunikácie s prezidentom Eurojustu, vedenej bezprostredne od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine.

"SR sa tak popri Litve, Poľsku, Estónsku a Nemecku stala ďalšou krajinou EÚ, ktorá pristúpila k trestnému stíhaniu trestných činov proti ľudskosti a vojnových trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine," dodala Tökölyová.

Viac o téme: Vojnové zločinyGenerálna prokuratúraTrestné stíhanieRuskoMaroš ŽilinkaRuská inváziaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu