Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hlasovanie o časti súdnej mapy spôsobuje napätie v koalícii: Je to ako talianske manželstvo, reagujú politológovia

V koalícii je po hlasovaní o časti súdnej mapy pomerne dusno. Zobraziť galériu (5)
V koalícii je po hlasovaní o časti súdnej mapy pomerne dusno. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Pavol Zachar, archív R.Š.)

BRATISLAVA - Hlasovanie o časti reformy súdnej mapy spôsobilo, že v koalícii nastali značné ideové rozpory a na stole je teraz otázka, ako bude komunikácia medzi partnermi ďalej prebiehať. Politológovia to vidia pomerne jasne a vyjadrili sa aj k tomu, ako sa zachovali pri hlasovaní dotknuté koaličné strany, a to hlavne Sme rodina a Za ľudí. Podľa jedného z odborníkov je táto koalícia ako talianske manželstvo.

archívne video

Boris Kollár tvrdí, že spraví všetko pre to, aby vládna koalícia dovládla: Nemyslím si, že by ministerka Kolíková mala odstúpiť (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Nečakaný postup Za ľudí a pomsta za minulosť

Je evidentné, že v koalícii dal jasný otáznik všetkým ohľadom hlasovania za časť súdnej mapy postup zostávajúcich členov strany Za ľudí, ktorý nepodporili Kolíkovej návrhy. Politológa Michala Cirnera sme sa pýtali, čo týmto krokom Za ľudí sledovalo. "Je to aj ješitnosť alebo osobná pomsta za odchod Kolíkovej od Za ľudí a jej kritika bývalej materskej strany. Potom sú to ťahy pred komunálnymi a regionálnymi voľbami, aby sa napríklad nerušili súdy v istých mestách alebo regiónoch. Je tam aj vecná kritika od Juraja Šeligu," myslí si Cirner.

Svoj pohľad poskytol aj politológ Radoslav Štefančík. "Remišovej správanie je založené na emóciách, v ktorom človek nenájde žiadne rácio," poriadne skritizoval Štefančík predsedníčku Za ľudí.

Sulíkove slová o zbytočnom nádore na krku

Vody rozhodne neupokojilo ani následné vyhlásenie predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý po kroku Sme rodina označil Kollárovo hnutie za krčný nádor, ktorý je úplne zbytočný v koalícii. To, či to poriadne neochladí vzťahy až na bod rozpadu sme sa tiež spýtali politických odborníkov "Toto talianske manželstvo - vládna koalícia bude pokračovať aj po hádkach a pomyselných rozbitých tanieroch. Za dva roky koaliční partneri na seba nadávali rôznymi spôsobmi," povedal Cirner.

"Boris Kollár nechce odísť z vládnej koalície. Jemu osobne je dobre na čele parlamentu, ministri sú spokojnejší ešte viac, hoci po nich nevidieť konkrétne výsledky. Prítomnosť vo vládnej koalícii poskytuje každej strane výhody, takže napriek Sulíkovým invektívam nepredpokladám, že by sa Boris Kollár so svojou družinou pobral preč z koalície," povedal zase pre Topky Radoslav Štefančík.

Hlasovanie o časti súdnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Čo bude so Sme rodina?

Teraz je na stole určite otázka, čo bude s koaličnou Sme rodina, ktorá získava za tento krok významnú kritiku z radov SaS. "Sme rodina si robí čo chce. Koaličná dohoda a programové vyhlásenie vlády sú pre nich len zdrapy papiera. Ostatní pofrlfú, ale berú to ako realitu a koalícia ide ďalej," len konštatuje Cirner.

Hlasovanie o časti súdnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Pomerne ostrejšie sa na túto otázku vyjadril Štefančík. "Úloha Sme rodiny je stláčať gombíky v Národnej rade. Táto strana totiž nevstupovala do volieb s nejakými hodnotnými, prevratnými a reformnými nápadmi. Postaviť niekoľko tisíc nájomných bytov ročne je nezmysel, ktorý dávno pochopil už aj Boris Kollár. Keďže migranti nás neohrozujú, Sme rodina vlastne stratila zmysel svojej existencie. Sme rodina nemá žiadne iné ciele, žiadnu víziu, takže vydrží vo vládnej koalícii, aj keď ich bude niekto dookola urážať," vysvetľuje Štefančík.

Vzťahy medzi OĽaNO a SaS, politológ vidí konflikt skôr medzi lídrami

Z tohto vyplýva aj otázka, či vzťahy medzi OĽaNO a SaS sa tým pádom utužia, či vylepšia. "Myslím si, že napätie v koalícii bude pretrvávať a vzťahy ostanú narušené," popisuje skeptický Cirner. "Napätie neexistuje medzi SaS a OĽaNO, ale medzi Matovičom a Sulíkom. Toto je čisto len osobná rovina medzi týmito dvomi pánmi, ale v nedávnej minulosti sme videli, že keď zatnú zuby, vedia sa spoločne postaviť pred kamery a prezentovať spoločné stanovisko," pripomína Štefančík.

Hlasovanie o časti súdnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Remišová verzus Kolíková

Ťažkou úlohou bude určite teraz prispôsobiť spoluprácu medzi Veronikou Remišovou a Máriou Kolíkovou. Ministerka spravodlivosti totiž nerozumie postoju Za ľudí nezahlasovať za časť dôležitej súdnej reformy. "Všetko je možné, ale koalícia potrebuje k zmenám najmä hlasy Sme rodina, pár poslancov Za ľudí túto koalíciu nezachráni," myslí si Cirner.

Hlasovanie o časti súdnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Štefančík na konflikt týchto dvoch žien v politike pozerá skôr z hľadiska budúcnosti a ďalších volieb. "Ony stále spolupracujú, pretože sedia v tej istej vláde. Lenže Za ľudí po najbližších voľbách vypadne z parlamentu a pani Kolíková bude jednou z popredných kandidátok SaS. Nejako ešte tie dva roky vydržia a potom si zakývajú na rozlúčku," uzavrel Štefančík.

 

Viac o téme: KoalíciaKonfliktyMatovičKollárSme rodinaRemišováŠtefančíkZa ľudíSúdna mapaCirner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu