Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prestížny rebríček je opäť tu: TOTO sú najlepšie školy na Slovensku! Patrí sem aj tá vaša?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Školský rok sa nám pomaly prehúpne do druhej polovice. Napriek koronavírusu sa však od pondelka deti vrátili do škôl a môžu sa tak opäť stretávať so svojimi spolužiakmi a učiteľmi. Tí, ktorí rozmýšľajú nad strednou školou či základnou školou pre svoje deti, by však mali byť na pozore. Viete, ktoré školy na Slovensku sú tie naj?

Výber školy je pre deti, ale rodičov vždy mimoriadne stresujúca záležitosť. Vybrať tú vhodnú totiž vôbec nie je jednoduché a mnohé deti po absolvovaní základnej školy ani nevedia, čo chcú v budúcnosti robiť. K definitívnemu rozhodnutiu môžu prispieť napríklad referencie z okolia, ale aj dni otvorených dverí či dni župných škôl, kde sa o tej-ktorej škole môžu dozvedieť potrebné informácie.

Archívne VIDEO Školy sa od pondelka otvorili, do platnosti vstúpil školský semafor, rúška sú povinné

Školy sa od pondelka otvoria, do platnosti vstúpi školský semafor, rúška budú povinné (Zdroj: MŠ SR)

Každoročne však Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy zverejňuje rebríček škôl na Slovensku. Ten sleduje výsledky žiakov tej-ktorej školy v rôznych testovaniach, ako je napríklad tzv. monitor v 9. ročníku základnej školy, testovanie piatakov, písomné maturity, či uplatniteľnosť absolventov v praxi.

Výsledky sú mimoriadne zaujímavé. A to aj napriek tomu, že ministerstvo školstva v uplynulých dvoch rokoch nezrealizovalo celoplošné testovanie piatakov a deviatakov či písomné maturity. Aj z toho dôvodu boli do hodnotenia výsledkov žiakov zahrnuté ďalšie dostupné údaje.

Najlepšie základné školy

V prípade základných škôl je na vedúcej pozícii Základná škola V Košiciach na Staničnej 13, ktorá naposledy obsadila 4. miesto. „Výrazné zlepšenie dosiahli aj ďalšie školy – súkromná ZŠ pre nadané deti na Bajkalskej 20 v Bratislave poskočila z piateho miesta na druhé a najlepšiu trojicu dopĺňa ZŠ Park Angelinum 8, Košice. Aj táto škola zaznamenala významný posun, pretože po predchádzajúcej aktualizácii rebríčkov sa nachádzala na 10. priečke – polepšila si teda až o 7 miest,“ informovalo INEKO.

Prestížny rebríček je opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

Najlepšie stredné školy a gymnáziá

V prípade stredných škôl je rebríček ešte zaujímavejší – prvé miesto síce obhájila Stredná priemyselná škola elektrotechnická na Plzneskej ulici v Prešove, na druhú priečku sa však až z 25. miesta spred roka prepracovala Súkromná stredná odborná škola na Ulici 29. augusta v Poprade. Zo štvrtého na tretie miesto sa posnula Obchodná akadémia na Bernolákovej v Zlatých Moravciach.

Prestížny rebríček je opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

„Naopak, v prípade gymnázií boli na popredných priečkach zaznamenané iba minimálne pohyby, pričom vedúca trojica zostala dokonca úplne rovnaká. Medzi gymnáziami obhájilo prvé miesto Gymnázium Jura Hronca (Novohradská) v Bratislave. Nasleduje Gymnázium na Poštovej 9 vKošiciach aprvú trojicu uzatvára žilinské Gymnázium na Varšavskej ceste,“ uviedlo INEKO.

Prestížny rebríček je opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

Inštitút zverejnil aj rebríček TOP skokanov roka, kde v prípade základných škôl ide o Súkromnú základnú školu s MŠ v Lučencu na Námestí Kubínyiho 6, ktorá si polepšila o 1,28 bodu. Celkovo tak dostala 6,7 bodu, no v prvej 30-tke sa neobjavila. V prípade SOŠ je top skokanom SOŠ chemická v bratislavskom Ružinove, ktorá si polepšila o 1,46 bodu a celkovo získala 6,4 bodu. V prípade gymnázií to je gymnázium na Štefánikovej 4 v Bytči, ktoré si polepšilo o 0,80 bodu a celkovo získalo 5,1 bodu.  

Prestížny rebríček je opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Gettty Images)

Podmienky na zaradenie škôl do rebríčkov sú jasné – školy musia mať vzorku aspoň 20 žiakov či absolventov počas uplynulých štyroch rokov, pričom hodnotenie odráža dosiahnuté výsledky na dlhšom časovom horizonte. „V prípade ZŠ do hodnotenia vstupujú výsledky Testovania 9 (váha 60 %), Testovania 5 (20 %) a mimoriadne výsledky oceňované ministerstvom školstva (20 %). Pri SOŠ nahradzujú Testovanie písomné maturity (40%). Najvyššiu váhu pri SOŠ (50 %) má regionálna uplatniteľnosť študentov, teda pomer miery nezamestnanosti absolventov školy k priemernej miere nezamestnanosti v okrese, kde škola sídli. Napokon, mimoriadne výsledky majú pri SOŠ váhu 10 %,“ upozornilo INEKO s tým, že pri gymnáziách sa berú do úvahy tie isté ukazovatele, ako v prípade SOŠ, ale s iným percentuálnym rozdelením – a to 60, 25 a 15 percent.

Viac o téme: ŠkolyPandémiaRebríčekGymnáziáZákladné školyINEKOStredné odborné školyHodnotenie škôl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu