Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Arcibiskup Babjak vyčítal skorý odchod zosnulému farárovi: Ak by si veril zdravotníkom, mohol si ešte žiť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YT / LOGOS TV)

VRANOV NAD TOPĽOU – Neveril zdravotníkom, nedal sa zaočkovať a napokon zomrel. Reč je o farárovi Matúšovi Čekanovi, ktorý neuposlúchol výzvy konferencie biskupov, aby sa všetci predstavitelia cirkvi dali zaočkovať a motivovali na tento krok aj veriacich. V pondelok sa za zosnulého farára konala zádušná omša. V nej prešovský arcibiskup Ján Babjak zosnulého správcu farnosti doslova karhal za jeho kroky.

Čekan zomrel na koronavírus ešte v piatok 10. decembra. Nákaze podľahol ako 42-ročný. Následne sa podľa portálu postoj.sk konala v pondelok 13. decembra zádušná omša za zosnulého gréckokatolícko kňaza v Chráme svätého Pia z Pietrelciny vo Vranove nad Topľou. Svätú omšu viedol sám prešovský arcibiskup Ján Babjak. Ten gréckokatolíckeho kňaza a správcu farnosti vo Vranove nad Topľou doslova karhal, že odišiel tak skoro a ak by bol zaočkovaný, zrejme by ešte žil. 

Jedno ti zazlievam, a to, že od nás tak predčasne odchádzaš. Neveril si zdravotníkom, nedal si sa zaočkovať a možnože práve toto bolo príčinou tvojej smrti a tvojho predčasného odchodu,“ vyčítal zosnulému farárovi. Na druhej strane mu však poďakoval za jeho službu a za všetko čo, pre cirkev a farnosť, ktorú mal v správe, spravil. Samotný Čekan pritom neuposlúchol výzvu Konferencie biskupov Slovenska, aby sa všetci predstavitelia cirkvi dali zaočkovať a išli tak príkladom veriacim. Čekan bol práve z tých, ktorí sa zaočkovať nedali. A to sa mu zrejme stalo osudným.

Arcibiskup Babjak vyčítal zosnulému
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YT / LOGOS TV)

Okrem Konferencie biskupov Slovenska verejne vyzýva na očkovanie aj samotný pápež František. Obe strany totiž verejne podporili očkovanie a vakcínu označili za jedinú cestu, ako sa dostať z pandémie. Niektorí farári sa však tieto slová rozhodli ignorovať. Medzi nimi aj samotný Čekan. Viacerí kňazi a farári totiž verejne kritizujú očkovanie, prípadne doslova ľudí od neho odhovárajú. Príkladom je napríklad bolešovský farár Štefan Kľúčik, ktorý veriacich vyzýval, aby sa radšej, ako dali zaočkovať, nakazili koronavírusom. Kňaz to dokonca veriacim napísal aj na farské oznamy. Konanie kňaza riešil aj žilinský biskup Tomáš Galis. 

Viac o téme: úmrtieOčkovanieKoronavírusJán BabjakMatúš Čekan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu