Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Už nie koronavírus, ale Marburg?! Internetom sa šíria správy o ďalšom víruse a smrtiacej vakcíne: Všetko je ale zasa inak

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR, Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA – Internetom sa opäť šíri ďalší hoax. Jeho autori tentokrát hovoria o novom víruse, proti ktorému bude potrebné očkovať sa vakcínami, ktoré nakoniec spôsobia našu smrť. Šíritelia sa odvolávajú priamo na informácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Ich pôvodná verzia je však od tej konšpirátorskej na míle vzdialená.

archívne video

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU v rómskej osade v Trebišove (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Polícia bola pred pár dňami upozornená na statusy, ktoré hovoria o novej "plandémii". Ako šecifikovali, má ísť o vírusové ochorenie "Marburg", o ktorom informuje Svetová zdravotnícka organizácia na svojej oficiálnej webovej stránke. Podľa šírených statusov je článok pochádzajúci priamo z webu WHO dôkazom, že vírus Marburg bude použitý ako nástroj strachu, ktorý prinúti ľudí nechať sa očkovať ricínom, ktorý ich zabije. Kto odmietne, bude vraj premiestnený do koncentračných táborov.

 

TAJNÝ PLÁN ZLOVESTNEJ WHO BOL ODHALENÝ NA JEJ OFICIÁLNEJ WEBOVEJ STRÁNKE: TOTO JE NOVÁ PLANDÉMIA Pred pár dňami ste nás...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Friday, November 26, 2021

Na oficiálnu stránku Svetovej zdravotníckej organizácie sa teda išli pozrieť aj policajti. A článok o ochorení zvanom Marburg na ňom skutočne našli. Avšak v trochu inej verzii. Podľa textu, ktorý bol zverejnený v auguste 2021, proti tomuto ochoreniu neexistuje vakcína ani účinná liečba. Vírusové ochorenie Marburg bolo podľa neho po prvýkrát zaznamenané v roku 1967 v Nemecku a odvtedy sa týmto vírusom nakazilo 32 ľudí nachádzajúcich sa v Európe. Počet infikovaných a obetí od roku 1967 pritom nedosiahol ani hranicu 600 osôb. Absolútna väčšina prípadov bola zaznamenaná v Afrike.

Už nie koronavírus, ale
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Polícia tak len skonštatovala, že z informácií z webu WHO nevyplýva nič, čo je šírené v dezinformačných statusoch. "Ide o desaťročia známe ochorenie. Známe je však len v komunite vedcov, keďže počet infikovaných/obetí dosahuje z celosvetového hľadiska extrémne nízke číslo," odkázali.

Konštrukcia tvrdenia, že bol odhalený tajný plán na základe verejne dostupného článku na oficiálnom webe inštitúcie, je podľa ich slov logickým nezmyslom, no často využívaným argumentom.

Už nie koronavírus, ale
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

Rozdeľovanie ľudí na tých, ktorí sa dajú zaočkovať a vlastne zomrú a tých, ktorí sa vzoprú a budú umiestňovaní do koncentračných táborov, má podľa nich dve roviny. Prvou je to, že umelé rozdeľovanie spoločnosti na dva extrémne protipóly zvyšuje napätie, agresiu a chaos, čo sú jedny zo základných úloh tvorby hoaxov.

Tou druhou je stavanie seba do pozície revolucionára, ktorý bude potrestaný pobytom v koncentračnom tábore je sebaheroizáciou, čo je taktiež jeden zo znakov hoaxov. "Tvorba a ich šírenie v mnohých prípadoch uspokojuje vlastné ego aj za cenu, že autor hoaxu jeho obsahu neverí, no uprednostňuje citové uspokojenie v rámci svojej komunity," dodali. 

Viac o téme: VírusHoaxKonšpiráciaMarburg WHO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu