Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensko má troch nových generálov: Prezidentka povýšila aj prvého slovenského kozmonauta

Prezidentka SR Zuzana  Čaputová a zľava generálporučík Vladimír Šimko, brigádny generál Alexander Kollárik, brigádny generál Slavomír Verčimák a brigádny generál Ivan Bella počas ich povýšenia do generálskych hodností Zobraziť galériu (6)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a zľava generálporučík Vladimír Šimko, brigádny generál Alexander Kollárik, brigádny generál Slavomír Verčimák a brigádny generál Ivan Bella počas ich povýšenia do generálskych hodností (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vymenovala plukovníkov Alexandra Kollárika a Slavomíra Verčimáka do vojenskej hodnosti brigádneho generála. Generálmajora Vladimíra Šimka povýšila do hodnosti generálporučíka. Brigádnym generálom vo výslužbe sa stal doterajší plukovník vo výslužbe a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Vymenovanie a povýšenie má podľa hlavy štátu veľký spoločenský význam. Vníma to ako prejav toho, že sa kontinuálne zlepšuje pripravenosť ozbrojených síl na plnenie ich ústavnej a zákonnej misie.

Prezidentka SR Zuzana
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl prezidentka poďakovala vojakom nielen za profesionálne kvalitný výkon vojenskej služby, ale aj za široký rozsah pomoci občanom a podporu iným rezortom v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 a jej následkami. "Ozbrojené sily aj v tejto súvislosti neustále dokazujú, že sú pevným a spoľahlivým prvkom systému obrany štátu, že sú príkladom v obetavej práci pre vlasť," ocenila Čaputová.

Prezidentka SR Zuzana
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Očakávania prezidentky nie sú malé

Od generálov prezidentka očakáva, že budú pokračovať v zabezpečovaní obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky a v prípade potreby naďalej pomáhať obyvateľom. "Očakávam tiež, že budete podporovať zdravé civilno-vojenské vzťahy v našej demokratickej spoločnosti, šíriť dobré meno ozbrojených síl a formovať ich podľa potrieb obrany štátu a našich spojencov. Nie sú to malé očakávania, ale som presvedčená, že urobíte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste oprávnené očakávania verejnosti naplnili," vyhlásila Čaputová.

Verčimák sa v mene vymenovaných a povýšených vojakov poďakoval prezidentke sa prejavenú dôveru. Deklaroval ich pripravenosť a odhodlanosť byť tam, kde ich bude republika potrebovať.

Zuzana Čaputová a brigádny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Je to ocenenie, ale aj záväzok

Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella vníma vymenovanie do hodnosti brigádneho generála vo výslužbe ako ocenenie svojej celoživotnej práce v prospech ozbrojených síl i pre dobré meno Ozbrojených síl SR, letectva, ministerstva obrany, ako aj Slovenskej republiky. Hovorí tiež o záväzku do budúcnosti. Povedal to po utorkovom vymenovaní v Prezidentskom paláci.

"Venoval som sa hlavne práci s mládežou, motivácii mladých ľudí, aby neboli skeptickí, videli, že sa dajú dosiahnuť veľké ciele v každej dobe, len človek musí mať cieľ, chopiť sa príležitosti a tvrdo na sebe pracovať," skonštatoval.

Zuzana Čaputová a vľavo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Lietanie do vesmíru považuje Bella za poslanie, komerčné lety podľa neho so skutočnou kozmonautikou až tak veľa spoločného nemajú. "Kozmonauti plnia zodpovedné úlohy, toto komerčné lietanie je o niečom inom, aby človek zažil dobrodružstvo, videl Zem z iného uhla pohľadu, zažil niečo, čo mohlo zažiť len málo ľudí," načrtol.

Bývalý vojenský letec a prvý slovenský kozmonaut pripustil, že lietanie mu chýba. Dnes už lieta iba ako pasažier. V súčasnosti pracuje v leteckom a námornom vyšetrovacom útvare Ministerstva dopravy SR.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) skonštatoval, že vymenovanie Bellu do generálskej hodnosti je ocenením jeho pôsobenia nielen v rezorte obrany i ako prvého slovenského kozmonauta. "Už takmer štvrťstoročie sa dennodenne stretáva s občanmi SR, so študentmi, deťmi, a vysvetľuje im všetky náležitosti prvého letu samotného prvého letu, ale aj fungovania ozbrojených síl," zdôvodnil.

Viac o téme: PovýšenieGenerálZuzana ČaputováIvan BellaAlexander KollárikSlavomír VerčimákVladimír Šimko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu