Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Guvernéra Národnej banky Petra Kažimíra obvinili: Má za tým byť podplácanie!

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Exministra financií za čias vlády Roberta Fica a súčasného šéfa Národnej banky Slovenska údajne Špeciálna prokuratúra obvinila z podplácania. Za obvinením má byť výpoveď exšéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Samotný Kažimír sa údajne necíti byť vinný.

O obvinení Kažimíra informuje portál Aktuality.sk, ktorému to mali potvrdiť viaceré zdroje. Podľa výpovede Imreczeho, v súčasnosti obvineného vo viacerých kauzách, mal byť Kažimír akýmsi kuriérom úplatku vo výške 50-tisíc eur pre samotného Imreczeho.

Archívne VIDEO Peter Kažimír prišiel vypovedať na NAKA v kauze Mýtnik

Peter Kažimír prišiel vypovedať na NAKA (Zdroj: Topky - Maarty)

Samotný Kažimír v stanovisku uviedol, že sa necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu. „Skutkový stav v uznesení je nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy," napísal.

„Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania,“ dodal.

Podá sťažnosť

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír podá sťažnosť proti obvineniu z prečinu podplácania. Potvrdil to jeho obhajca Ondrej Mularčík. Uznesenie o obvinení bolo Kažimírovi doručené v utorok. "Je obvinený z prečinu podplácania a voči obvineniu podáme sťažnosť," spresnil Mularčík s tým, že viac informácií aktuálne poskytnúť nemôže.

Kažimírovo meno sa spomínalo aj v súvislosti s miliónovými zákazkami na Finančnej správe v kauze Mýtnik. Imrecze v súčasnosti spolupracuje s políciou.

V tejto kauze rovnako vypovedal Imrecze proti Kažimírovi, pričom tvrdil, že si exminister financií mal vypýtať mastný úplatok pre schválenie rozpočtového opatrenia projektu eKasa. Konkrétne malo ísť o 5 percent z konečnej hodnoty zákazky. Kažimír tieto obvinenia viackrát odmietol a tvrdí, že ide o klamstvo. V tejto veci v kauze Mýtnik Kažimír nateraz nie je.

Viac o téme: Obvinenie Peter KažimírGuvernér NBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu