Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Súd pozastavil exekúciu voči ministerstvu vnútra

BRATISLAVA - Bratislavský súd pozastavil exekúciu voči ministerstvu vnútra, ktorou mala britská spoločnosť Dortex získať približne pol miliardy korún. S odvolaním sa na vyjadrenie súdu o tom dnes informovala televízia Markíza.

Dortex už skôr vyhral na Najvyššom súde spor s ministerstvom pre neplnenie zmluvy so Záchranným systémom Slovakia v rokoch 1999 až 2001. "(Súd) rozhodol o odklade exekúcie na dobu rozhodnutia vo veci na Generálnej prokuratúre," povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Prokuratúra totiž podľa Markízy zvažuje, že proti rozsudku Najvyššieho súdu podá mimoriadny opravný prostriedok.

Ministerstvo vnútra malo pôvodne zaplatiť dlžobu ešte začiatkom januára. Úrad potom tvrdil, že exekúcia by bola nezákonná, pretože jej predmetom mali byť účelovo viazané peniaze ministerstva v poisťovniach.

Celý spor sa začal po tom, čo ministerstvo vnútra za prvej vlády premiéra Mikuláša Dzurindu odmietlo plniť zmluvu so Záchranným systémom Slovakia pre údajne netransparentne vynakladanie peňazí organizáciou. Pohľadávku voči ministerstvu neskôr odkúpila spoločnosť Dortex.

Pôvodnú zmluvu medzi ministerstvom a Záchranným systémom Slovakia podpísal ešte v roku 1998 dva mesiace pred parlamentnými voľbami vtedajší minister vnútra Gustáv Krajči z HZDS. Na čele Záchranného systému Slovakia stál Jozef Studenič, vtedajší kandidát HZDS vo voľbách. Na základe zmluvy mala Studeničova spoločnosť podľa dostupných informácií dostávať najmenej 80 miliónov korún ročne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu