Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obhajoba finančníka Martina Kvietika navrhuje ŠTS zastaviť proti nemu trestné stíhanie

Na snímke obvinený finančník Martin K. prichádza na verejné zasadnutie vo veci väzobného stíhania na Najvyšší súd SR v Bratislave
Na snímke obvinený finančník Martin K. prichádza na verejné zasadnutie vo veci väzobného stíhania na Najvyšší súd SR v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Obhajoba finančníka Martina Kvietika navrhla Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) v Pezinku, aby súd bez prerokovania veci na hlavnom pojednávaní primárne zastavil proti nemu trestné stíhanie. Informoval o tom obhajca Martina Kvietika Dušan Ivan.

"Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic verejne oznámil skončenie vyšetrovania a podanie obžaloby vo veci Dobytkár aj na obvineného Martina K. Obžaloba ignoruje všetky námietky k zákonnosti prípravného konania, na ktoré obhajoba tohto obvineného poukazovala od samého začiatku prípravného konania," uviedol advokát.

Obžaloba nemá základné zákonné náležitosti

Podľa názoru obhajoby nemá obžaloba základné zákonné náležitosti a nie je spôsobilá, aby ŠTS vôbec konal na hlavnom pojednávaní. "Preto sme navrhli ŠTS, keďže nie je dokázané žiadne korupčné konanie v zmysle Trestného zákona, aby súd bez prerokovania veci na hlavnom pojednávaní primárne zastavil trestné stíhanie proti Martinovi K.," dodal Ivan.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na ŠTS v Pezinku rozsiahlu obžalobu v kauze Dobytkár. Informovali o tom 5. augusta špeciálny prokurátor Lipšic a riaditeľ odboru všeobecnej kriminality ÚŠP Vladimír Kuruc.      

Obžaloba bola podaná na 8 fyzických a 5 právnických osôb

Obžaloba bola podaná na osem fyzických osôb, päť právnických. Spisový materiál má 75 zväzkov, 35.000 strán. Ide o korupčné trestné činnosti a legalizácie z príjmu. Lipšic doplnil, že z pôvodne siedmich stíhaných väzobne sú aktuálne štyria stíhaní väzobne. Podľa neho ide o rozsiahlu trestnú činnosť na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), ktorá sa dotýkala nenávratného finančného príspevku.

Vyšetrovateľ NAKA ukončil vyšetrovanie kauzy

Vyšetrovateľ NAKA ukončil vyšetrovanie kauzy koncom júla s návrhom na podanie obžaloby. V skupine osôb obžalovaných z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú bývalý šéf PPA Juraj K., bývalý výkonný riaditeľ agentúry Ľubomír P., spomínaný finančník Martin Kvietik, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek K., nitriansky podnikateľ Norbert B. a podnikateľ Peter K.

Viac o téme: ZastavenieŠpecializovaný trestný súdMartin Kvietik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu