Piatok31. máj 2024, meniny má Petrana, Petronela, Nela, zajtra Žaneta

Narodeniny oslavujú len raz za štyri roky!

Marian Janušek: Zobraziť galériu (4)
Marian Janušek: "Mám 12 a som ministrom!" (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tritisícpäťsto Slovákov oslavuje dnes svoje narodeniny. Narodili sa v priestupnom roku a v rodnom liste teda majú napísaný dátum 29. február. Podľa registra obyvateľov by na Slovensku malo dnes oslavovať 1 835 žien a 1 664 mužov. Podľa nášho kalendára tak starnú podstatne pomalšie ako zvyšok populácie.

Mnohí z nich zastávajú rôzne významné posty. Slovensko sa tak môže pochváliť ministrom, ktorý má len 12 rokov. Počet ľudí, ktorí sa narodia v tento nezvyčajný dátum, je rôzny. Pred štyrmi rokmi na svet prišlo 98 detí, v roku 2000 to bolo 165 novorodeniatok.

Janko (20) a Milan (20)
Dvojičky oslavujú piate narodeniny

Narodeniny oslavujú len raz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)

Popradčania Janko (20) a Milan (20) sa narodili 29. februára 1988. Aj keď dátum ich narodenia je v kalendári len raz za štyri roky, narodeniny oslavujú každý rok. Na predškolákov sa preto necítia. „Nepociťujem to ako hendikep, mamka nám vždy vystrojila pekné narodeniny. Spolužiaci sa spočiatku smiali, že nedostanem darček každý rok, no bola to hlúposť,“ povedal oslávenec Janko. „Budem sa cítiť večne mladý, v päťdesiatke oslávim len 10 rokov,“ doplnil Milan.

Spolužiaci Žaneta (16) a František (16)
Dostávame detské darčeky

Narodeniny oslavujú len raz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)

V netradičnom dátume, ktorý sa opakuje len každé štyri roky, sa narodili aj Košičania Žaneta Makovská a František Jóska. Dnes slávia 16. narodeniny, kalendár však tvrdí niečo iné. „Máme len štyri roky,“ zhodli sa obaja, pričom svoj dátum narodenia považujú za výnimočný. „ Som rada, že som sa takto narodila,“ konštatovala Žaneta, ktorá s rodinou svoje narodeniny v iné roky oslavuje 28. februára. Stalo sa jej, že dostala aj vtipné darčeky - cumlík alebo bábiky. „Vážim si svoj dátum narodenia a hoci nie je každý rok tento deň v kalendári, doteraz nikto na mňa nezabudol,“ povedal František. Obaja spolužiaci z Hotelovej akadémie v Košiciach doteraz ani netušili, že sa narodili v ten istý deň.

Marian Janušek (48)
Mám 12 a som ministrom

Narodeniny oslavujú len raz
Zobraziť galériu (4)

Slovensko sa môže pochváliť asi najmladším ministrom na svete. Šéf rezortu výstavby Marian Janušek dnes oslavuje podľa kalendára len dvanáste narodeniny. Narodil sa totiž 29. februára 1960. „Vnímam to tak trošku žartovne, väčšinou s tým, že mám 12 rokov a som ministrom. Keďže som ,prestupný‘, vždy som veľmi zvedavý ako každé dieťa na to, čo dostanem. Väčšinou ma obdarúvajú hračkami. Najviac mám autíčok na ovládanie. Poctivo ich zbieram aj preto, aby sa moji vnúčikovia mali s čím hrať,“ povedal Janušek. Priznal, že oslava v roku, v ktorom nechýba 29. február, býva bohatšia ako inokedy. Inak oslavuje až 1. marca.

MAJÚ ZMYSEL PRE KRÁSU
Jeden deň navyše v priestupnom roku - 29. február pripadol na piatok. Podľa numerológa Juraja Chrastinu piatok je zasvätený Venuši, ktorá predstavuje harmóniu, krásu a lásku. Deti, ktoré sa v tento deň narodia, budú „privilegovanými deťmi lásky“. Čaká ich úspešná budúcnosť v diplomacii, divadle a fi lme. Bez námahy sa budú môcť dostať na vedúce pozície. V medziľudských vzťahoch vynikajú priateľskosťou a sú výnimoční rozhodnosťou a kreatívnym vyjadrením.

PREČO JE 29. FEBRUÁR
Priestupný rok má o jeden deň navyše, aby sa skorigoval rozdiel, ktorý vzniká medzi skutočnou dĺžkou roka a 365 dňami (24 hodín). K najkratšiemu mesiacu sa pridáva 29. február a priestupný rok tak má 366 dní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu