Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ďalšie výčiny počasia: Východom sa prehnala SUPERCELA, vylúčené nie sú ďalšie!

(Zdroj: SHMÚ)

PREŠOV – Východ Slovenska má za sebou rušný obed. Územím sa prehnali búrky, pričom sa vytvorili dve supercely, ktoré so sebou priniesli výdatný dážď aj krúpy.

Prvé búrky sa začali tvoriť už okolo poludnia v okolí Medzilaboriec a Svidníka. Postupne sa ale pridali aj v okolí Prešova či Kežmaroku. Informuje o tom na svojom webe portál imeteo.sk.

Slovenský hydrometeorologický ústav uviedol, že cez východné Slovensko postupuje ďalej na juhovýchod okraj studeného frontu, na ktorom vznikajú prehánky a búrky. "Niektoré z nich vykazujú supercelárne črty (hákovité echo, odklon v pohybe a pod.) s vysokými hodnotami odrazivosti aj vo vyšších hladinách, čo signalizuje prítomnosť krúp (môžu byť aj veľké). Taktiež môžu priniesť silný vietor a prívalový dážď," upozorňujú. 

 

🕔14:55 ‼️ Silné búrky na východnom Slovensku ‼️ 👉 Dnes treba rátať hlavne na východnom Slovensku s búrkami, ktoré...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Wednesday, August 11, 2021

 

Počasie nepovedalo posledné slovo

Spomínaná supercela sa sformovala v oblasti Prešova a so sebou priniesla okrem zrážok aj veľké krúpy. Tie narobili problémy aj vodičom na diaľnici D1 medzi Prešovom a Košicami. Dopravu tiež komplikovali popadané konáre.

Druhá supercela sa vyskytla medzi Košicami a Moldavou nad Bodvou. Tiež so sebou priniesla intenzívny dážď a krúpy.

Výčinom počasia však ešte nie je koniec. S búrkami v tejto oblasti treba počítať aj v nasledujúcich hodinách. Vylúčené nie sú ani ďalšie supercely. 

Viac o téme: PočasieBúrkaKrúpySuprcela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu