Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

ANALÝZA Za tieto základné POTRAVINY v obchode zaplatíme viac: A ceny ešte porastú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Kým ešte pred rokom sme za desaťkusové balenie vajíčok zaplatili 1,50 eura, dnes nám z peňaženiek zoberie o päť centov viac. Ich cena má pritom v najbližších týždňoch ešte rásť. Lepšie na tom nie sú ani ďalšie základné potraviny. Pečivo zdraželo o približne štyri centy, za maslo si v obchode priplácame o sedem percent viac ako vlani.

S cenou hore išiel aj rastlinný olej. Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu v júni zdražel v medziročnom porovnaní o viac ako 12 percent a rast cien sa očakáva aj v najbližších týždňoch. "Aj cena cukru na svetových komoditných trhoch už niekoľko týždňov rastie, postupne sa to prejavuje aj na pultoch slovenských obchodov. Kilogram kryštálového cukru sa predáva v obchodoch za priemernú cenu 0,72 eur. Atakovať by však mohla hodnotu z roku 2017, kedy sa dostala na úroveň 0,86 eur. Dôvodom nárastu ceny cukru sú obavy z horších úrod v Európskej únii, Rusku a Thajsku,“ uviedla Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

ANALÝZA Za tieto základné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Bude horšie

Rastie aj cena pečiva. V porovnaní s minulým rokom napríklad za chlieb zaplatíte o 4 centy viac. Dvíhajú sa aj ceny ďalších pekárenských výrobkov. Zlepšenie pritom nečakajte. V najbližšom období by sme mali pocítiť ďalšie zdražovanie.

Vplyv na to má viacero faktorov. Patrí medzi ne napríklad nižšia vlaňajšia úroda, ktorá v Európe poklesla oproti predchádzajúcemu roku o 17,2 milióna ton pšenice. Ruka v ruke rastie aj spotreba, najmä z afrických krajín a Činy. Externým dôvodom sú aj aktuálne rastúce exportné clá na pšenicu zo strany Ruska.

ANALÝZA Za tieto základné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Čo sa týka domácich faktorov, tak medzi ne patria pandemické opatrenia a príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky. Náklady pekárov zvyšuje aj vyššia minimálna mzda. Opäť rástli aj ceny mäsa a to vplyvom vyšších cien údenín a hovädzieho mäsa. Stále vyššie cenovky možno vidieť aj pri cenách bravčového mäsa. Podpísal sa pod to stále pretrvávajúci africký mor ošípaných, ktorý zdecimoval farmy po celom svete a zvýšil dopyt po bravčovom mäse z Európy.

Mäso.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images,)

Nedobré vyhliadky

Ceny potravín podľa analýzy ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia, náklady na prácu, ako príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady. Všeobecne platí, že slabšia úroda znamená následne vyššie ceny. Pri obilí v tomto prípade nie sú dobré vyhliadky. Podľa odhadov Svetového ekonomického fóra by sa mala znížiť produkcia pšenice v tomto roku, čo navýši jej cenu v nasledujúcich mesiacoch o viac ako tretinu.

Viac o téme: CenyPotravinyZdražovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu