Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dôvody pápežovho príchodu na Luník IX sú odhalené: Prezidentka v tom prsty nemá, pôsobí tu dôležitá komunita

Skutočne dôvody pápežovej návštevy sídliska Lunik IX. Zobraziť galériu (4)
Skutočne dôvody pápežovej návštevy sídliska Lunik IX. (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis, František Iván)

KOŠICE - Už v septembri to vypukne. Slovensko čaká mimoriadne vzácna návšteva v podobe Svätého otca, pápeža Františka, ktorý sa okrem iného plánuje zastaviť aj v metropole východného Slovenska. Košice si však vybral aj pre niečo iné a je priam neuveriteľné, že pápež František zavíta na neslávne známy Lunik IX.

Včera bol pritom prezidentský palác s prezidentkou Zuzanou Čaputovou predsedom SNS Andrejom Dankom kritizovaný za to, že prezidentka ho mala pozvať na toto sídlisko. Nie je to však pravda, pretože program si tvorí pápež spolu s jeho tímom sám. "Pápež prichádza na Slovensko na pozvanie prezidentky a Konferencie biskupov Slovenska, ale to neznamená, že prezidentka Svätému Otcovi organizuje program. To, aké miesta navštívi a s kým sa rozhodne stretnúť, je na jeho vlastnom rozhodnutí," vyvrátil včera slová Andreja Danka hovorca prezidentky Martin Strižinec. O dôvode pápežovej návštevy tohto sídliska píše aj samotný web Luníka IX.

Aktualizácia 12:03

Na slová Strižinca zareagoval už aj spomínaný predseda SNS Andrej Danko, ktorý si však trvá na svojom. "Je mi naozaj ľúto, že prezidentská kancelária vyslovene klame, keď hovorí, že návštevu papeža nekorigovali oni. Prezidentská kancelária totiž už pri prvotných rokovaniach ponúkla práve Lunik IX ako konkrétne miesto návštevy pápeža v Košiciach," tvrdí Danko, ktorý by chcel pápeža skôr vidieť v Levoči ako na Luníku IX.

Danko tvrdí, že prezidentská kancelária nehovorí pravdu ohľadom pápežovej návštevy Luníka IX (Zdroj: Andrej Danko)


VIDEO Andrej Danko má ťažké srdce na prezidentku: Prečo ste pozvali pápeža na toto miesto? Palác reaguje


Dôvodom je komunita Saleziánov na Luníku

Pápež na miesto príde aj z dôvodu, že na sídlisku sa nachádza saleziánske komunitné centrum, kam príde v utorok 14. septembra o 16:00. 

Na dnešnú generálnu audienciu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Ochotný prísť na miesto, kam nikto nechce ísť

To, prečo sa príde František pozrieť na Luník IX potvrdil aj tajomník Rady Konferencie biskupov Slovenska pre Rómov don Peter Bešeneyi. "Tak sme sa dozvedeli túto radostnú správu, že Svätý Otec príde na Slovensko. Pri tejto príležitosti, keď som sa dozvedel, že príde aj do Košíc na Luník IX, tak ma napadli také tri myšlienky. Prvá že Svätý Otec je ochotný prísť na miesto, kde nikto nechce ísť. Je ťažko nájsť na Luník IX učiteľov, je ťažko nájsť kňazov, ktorí by tam boli ochotní pôsobiť, a pápež tam prichádza do tohto ťažkého prostredia. Periféria je mu veľmi blízka, prichádza na perifériu Košíc a k ľuďom, ktorí na tejto periférii žijú," píše Bešeneyi.

Tajomník Rady Konferencie biskupov Slovenska pre Rómov Peter Bešenyei
Zobraziť galériu (4)
Tajomník Rady Konferencie biskupov Slovenska pre Rómov Peter Bešenyei  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Saleziáni don Bosca pastoračne pôsobia medzi Rómami na sídlisku Luník IX v Košiciach od júla 2008 a prevzali aj zodpovednosť za výstavbu komunitného centra. Prvú časť, Kostol Zmŕtvychvstalého Krista – miesto stretnutia Rómov s Bohom, ale aj navzájom –, posvätili 30. októbra 2010. Druhá časť – mládežnícke stredisko, ktoré ponúka kultúru, voľnočasové aktivity a podporuje priateľstvo a nádej – bolo dané do užívania miestnym obyvateľom v roku 2012. Aktivity, ktoré saleziáni na Luníku IX ponúkajú, majú prispievať k ľudskej a duchovnej zrelosti miestnych Rómov.

Viac o téme: Návšteva PápežKošiceSlovenskoFrantišekLuník IX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu