Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Strany získajú v tomto roku za výsledky volieb do Národnej rady takmer 12 miliónov eur

Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente
Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Politické strany dostanú v tomto roku za výsledky minuloročných parlamentných volieb príspevok celkovo vo výške 11,7 milióna eur. Príspevok si rozdelí desať strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytlo Ministerstvo financií (MF) SR. Príspevky za voľby sa stranám vyplácajú postupne každý rok počas štvorročného volebného obdobia.

Najviac peňazí získa OĽANO, a to 3,34 milióna eur. Nasleduje Smer-SD s 2,49 milióna eur, za ním Sme rodina s 1,2 milióna eur a ĽSNS dostane 1,18 milióna eur. SaS získa v tomto roku vyše 915.000 eur a Za ľudí viac ako 847.000 eur.

Príspevok dostanú aj subjekty, ktoré sa do parlamentu nedostali, ale získali viac ako tri percentá hlasov. Progresívne Slovensko a Spolu, ktoré šli do volieb v koalícii, získajú spolu 548.129 eur. KDH dostane 366.090 eur, Maďarská komunitná spolupatričnosť 307.567 eur, SNS takmer 249.000 eur a Dobrá voľba takmer 241.000 eur. "Ministerstvo financií SR vypláca príspevky na činnosť a mandát politickým stranám a hnutiam v roku 2021 priebežne podľa toho, ako si strany splnia svoje zákonné povinnosti. Ide o oznámenie čísla účtu či predloženie výročnej správy štátnej komisii pre voľby," uviedol tlačový odbor rezortu financií.

Celkovo si politické subjekty za volebné obdobie 2020 až 2024 rozdelia štátny príspevok v sume viac ako 76 miliónov eur. Príspevok sa rozdelil na štyri časti, ktoré sa vyplácajú každý rok.

Viac o téme: FinancieVoľbyStranyNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu