Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nikolka: Rúčkami spoznáva svet

Nikolke pri spoznávaní sveta pomáha aj detské „chodítko“ Zobraziť galériu (4)
Nikolke pri spoznávaní sveta pomáha aj detské „chodítko“ (Zdroj: Nový Čas)

NIŽNÁ SLANÁ - Nikolka (1) z Gemera nesmelo nahmatá držadlá detského „chodítka“ a urobí malý krôčik. Jej svet nepozná farby a dievčatko sa nevie zorientovať ani v priestore. Nikolka sa narodila bez očiek. Napriek zrakovému hendikepu sa vie tešiť z hračiek. Očami sú jej vlastné detské rúčky.

Diagnóza s hrozivým názvom anoftalmus (vrodené chýbanie očí) je zriedkavá nielen u nás, ale aj vo svete. Pre mamičku malej princezničky Evy Bendíkovej (29) to bola najprv nepredstaviteľná desivá úzkosť a bezmocnosť. Dnes sa už zmierila s osudom a s tým, že jej dcérka nikdy nebude vidieť. Nikolke sa oddáva celou svojou dušou.

„Po pôrode to bolo veľmi ťažké a len sotva sa to dá opísať slovami. Nikoletka však rastie a potrebuje nás. Je to náš miláčik!“ postupne už nachádza zmysel života mladá žena z Nižnej Slanej pri Rožňave. Jej Nikoletka už aj sama obsedí a dokonca sa napriek zrakovému hendikepu pokúša o prvé krôčiky. „Chodíme na rehabilitáciu a zatiaľ cvičíme lozenie. Veľa toho však neprejde, lebo nevidí. Snaží sa okolie skôr prehmatať. Aj môj palec neuchopí hneď napevno, ale len postupne a veľmi jemne. Jej očkami sú rúčky,“ prezradila Eva Bendíková.

Naposledy bola u očného lekára vlani v lete, no pomoc raritne postihnutému dievčatku s nevyvinutými očami, žiaľ, nie je možná. Dlho verila a dúfala, že očká jej dorastú. „Veľa nocí som preplakala a nádej hľadala aj na internete,“ spomína. Dozvedeli sa o metóde voperovania čipu do hlavy, ktorý vďaka kamere aspoň čiastočne nahradí zrak. Žiaľ, technológia ešte stále nie je na takej úrovni, aby sa uplatňovala v praxi. Eva Bendíková vie, že jej Nikolka nikdy nebude vidieť. Je to vrodená genetická chyba.

„Pozerám skôr do budúcna, aké to bude, keď podrastie,“ dodala ťažko skúšaná Gemerčanka, ktorá by po Nikoletke a staršom, úplne zdravom synovi Jánovi, už rada mala aj ďalšieho potomka! S Nikoletkou sa však nevyhne plastickému zákroku, keď jej do úzkych štrbín namiesto chýbajúcich očí pravdepodobne už v lete vložia špeciálne očné protézy.

ČO JE TO ANOFTALMUS?
Postihnutie bez oka (anoftalmus), alebo len so zvyškom oka (mikroftalmus), patrí k veľmi zriedkavým nielen u nás, ale aj vo svete. Je to výsledok početných genetických abnormalít. Stav bez zraku je nezvratný a samotná liečba spočíva len v zabezpečení normálneho vývoja kostnej schránky očí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu