Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Langoš má mať v Banskej Bystrici pomník nazvaný Odkrývanie

Ján Langoš
Ján Langoš

BANSKÁ BYSTRICA - Víťazom verejnej súťaže na sochársko-architektonický návrh pomníka Jánovi Langošovi (1946 – 2006) je dvojica autorov Matej Rosmány a Karolom Rosmány s návrhom nazvaným Odkrývanie.

Rozhodla o tom päťčlenná odborná komisia, zložená zo zástupcov mesta, Stredoslovenskej galérie, Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, banskobystrickej Akadémie umení a Nadácie Jána Langoša. Do súťaže prišlo sedem návrhov. Podľa podmienok súťaže získava víťaz odmenu 15-tisíc korún (450 €) a právo na uzavretie zmluvy na realizáciu pamätníka.

Víťazný návrh pomníka vychádza podľa autorov z pôsobenia Jána Langoša zakladateľa a prvého riaditeľa Ústavu pamäti národa - inštitúcie, ktorá sa zaoberá odkrývaním a definovaním faktov minulosti a faktov z dejín národa. Ako ďalej informovala tlačová tajomníčka banskobystrického primátora Iveta Kureková, navrhnuté dielo má tvar stola s pieskovcovými nohami na betónovom základe, na ktorých je položené pieskovcové lôžko tvoriace korpus pre hru. V ňom je vložená platňa z bielej žuly, na ktorej je v 64 políčkach umiestnený text - krédo Jána Langoša: „Ten, kto nepozná svoju minulosť je odsúdený ju opakovať.“ Táto platňa je zakrytá rámom s rastrom pohyblivých dosiek z tmavej leštenej žuly. Jedno pole na bielej žule je vždy čitateľné a poloha znaku - písmena určuje smer odkrývania ďalšieho znaku.

Vyhlásenie verejnej súťaže návrhov pamätníka na počesť banskobystrického rodáka, politika a zakladateľa Ústavu pamäti národa Jána Langoša, ktorý predvlani tragicky zahynul, schválilo mestské zastupiteľstvo v auguste na návrh nezávislého poslanca Vladimíra Pirošíka. „Ján Langoš bol nielen inšpiratívny politik, ale hlavne človek snažiaci sa odkryť pravdu a tiež banskobystrický rodák, ktorý sa k tomuto mestu hrdo hlásil,“ povedal vtedy Pirošík. Na súťaž zastupiteľstvo vyčlenilo z minuloročného mestského rozpočtu 40-tisíc korún. Mesto súťaž vyhlásilo začiatkom decembra, lehota na podávanie návrhov sa skončila 31. januára. Podľa zadania súťaže má ísť o zhruba dva metre vysoký nefigurálny abstraktný pomník z prírodného kameňa.

Hoci v zadaní súťaže bolo aj umiestnenie pamätníka Langošovi v parčíku na rohu Štefánikovho nábrežia, Národnej a Švantnerovej ulice pri Štátnej opere, mestskí poslanci na prvom tohtoročnom zasadnutí rozhodli o zmene umiestnenia pamätníka do parčíku pred Dexia bankou na rázcestí Hornej a Skuteckého ulice. Zistili totiž, po upozornení občanov, že parčík pod Štátnou operou je venovaný pamiatke básnika Laca Novomeského, ktorý tam mal aj pomník s bustou. Tú však niekto odcudzil a už vyše roka tam stojí iba podstavec pomníka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu