Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

DETAILY zo zásahu NAKA: Šéf Inšpekcie dostal televízor za takmer 3000 eur! Úplatky za výsluchy

Adrián Szabó a Bernard Slobodník Zobraziť galériu (3)
Adrián Szabó a Bernard Slobodník (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - V putách policajtov z Národnej kriminálnej agentúry skončil ďalší vysokopostavený muž! NAKA vo štvrtok zadržala Adriána Szabóa, šéfa Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Szabó mal prijať úplatok od Bernarda Slobodníka.

Bernard Slobodník oľutoval svoje činy

archívne video

Bernard Slobodník prvýkrát prehovoril (Zdroj: Ivan Mego)

Bolo to pár týždňov potom, ako v lete 2019 Bernard Slobodník odišiel z postu šéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA. Inšpekčná služba ho vtedy predvolala na výsluch v dvoch kauzách - Technopol a lutrácie novinárov. Slobodník mal vtedy zavolať riaditeľovi Úradu inšpekčnej služby Adriánovi Szabóovi. Ten mu prisľúbil, že všetko prebehne v poriadku. 

AKTUÁLNE NAKA zadržala šéfa policajnej inšpekcie! Bol aj na tajnom stretnutí SIS

Za túto službu mal Szabó od Slobodníka dostať 65 palcový televízor Oled Panasonic v hodnote 2890 eur. Takýto televízor mal dostať aj Szabóov zástupca. O kúpu materiálnych úplatkov mal Slobodník požiadať svojho vtedajšieho kamaráta podnikateľa, ktorého prezývajú Tiger. Ten ku každému televízoru prikúpil aj HDMI kábel v hodnote sedem eur a desať centov. Slobodník mal televízory odovzdať Szabóovi a ďalšiemu obvinenému v Petržalke.

Bernard Slobodník
Zobraziť galériu (3)
Bernard Slobodník  (Zdroj: Jan Zemiar)

Za výsluchy 20-tisíc

Okrem televízorov mali obvinení dostať aj hotovostné peniaze v sume 20-tisíc eur. Tie podľa našich informácií dostávali po výsluchoch ľudí, ktorých vyšetrovala inšpekcia. Vysoké úplatky potvrdil aj Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý si vyhradil právo o prípade informovať. 

"Úrad špeciálnej prokuratúry môže potvrdiť, že bol zadržaný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, A to v súvislosti s jeho obvinením pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť, Tá mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20-tisíc eur. Bola zadržaná len jedna osoba, v danej veci sú však obvinené celkovo tri osoby," priblížil hovorca Dalibor Skladan.

Minister vnútra Roman Mikulec v podcaste pre Denník N povedal, že sa mu Szabó priznal, že od bývalého funkcionára NAKA Bernarda Slobodníka prijal televízor a dal mu za to hodinky.

Tajná schôdza v SIS

Adrián Szabó bol jedným z účastníkov tajnej schôdze v Slovenskej informačnej služby, na ktorej sa stretli vysokopostavení politici.  Práve to je, podľa exministerky Denisy Sakovej, dôvodom jeho zadržania. 

"Na základe medializovaných informácií bola správa SIS posunutá na ďalšie šetrenie Úradu inšpekčnej služby. Po krátkom čase od kontroverzného stretnutia v priestoroch SIS zadrží NAKA šéfa Úradu inšpekčnej služby. Je to náhoda, alebo niekomu prekáža možné vyšetrovanie?" pýta sa Saková na sociálnej sieti. 

Denisa Saková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

Szabó sa stal riaditeľom inšpekcie v apríli 2019. Nominovala ho práve Denisa Saková, ktorá bola vtedy ministerkou vnútra. Szabó viedol inšpekciu ako jej dočasný šéf už od jesene 2018. Minister vnútra Roman Mikulec pre DenníkN v utorok povedal, že sa mu Szabó priznal, že od bývalého funkcionára NAKA Bernarda Slobodníka prijal televízor a dal mu za to hodinky. Zvažoval, že podá návrh na odvolanie Szabóa z funkcie.

Remišová hovorí o dezinformáciach Smeru a Hlasu

Zatiaľ aktuálna predsedníčka strany Za ľudí hovorí, že poctiví policajti a prokurátori majú jej plnú podporu. "Slovensko veľmi potrebuje práve spoľahlivé a nezávislé bezpečnostné zložky Pozorne sledujem aktuálne dianie v polícií a na prokuratúre, ktoré spolu s kolegami z Hlasu tak rád komentuje hlavne človek zodpovedný za rozklad spravodlivosti na Slovensku Robert Fico. Doterajšie známe výsledky vyšetrovaní ukazujú, že počas vlád Smeru bola polícia riadená skupinou tzv. “Našich ľudí” s väzbami na oligarchov, mafiu a minulú politickú garnitúru. Poukazujú na to priznania obvinených, dokazujú to vyšetrovania v kauzách sudcovskej korupcie, kauzách Dobytkár či Jankovská, ale aj mnohé iné," napísala Remišová. 

"Po voľbách bolo zrejmé, že odchádzajúca garnitúra sa bude zo všetkých síl brániť a bojovať o kontrolu vyšetrovaní, ktoré smerujú po dlhých rokoch aj k nominantom, kamarátom či oligarchom Smeru. Sústavné útoky na dozorujúcich prokurátorov, dezinformácie, zavádzanie a aj vyložené klamstvá od predstaviteľov Smeru či Hlasu sú preto logické, avšak stále neprípustné. Rovnako snahy o destabilizáciu vlády či spochybňovanie nezávislosti vyšetrovaní smerujú k rozkladu právneho štátu a k ohrozovania základov elementárnej spravodlivosti v krajine. Náznaky o vnútornej vojne v bezpečnostných zložkách a o účelových spravodajských hrách ukazujú vážny boj o ďalšie smerovanie polície a je kľúčové, aby polícia mala aj naďalej rozviazané ruky. Je dôležité políciu dôsledne kontrolovať a na nezákonné praktiky upozorňovať tak, ako som to robila aj počas svojho pôsobenia v opozícií. Rovnako dôležité je ale aj dôverovať policajtom a prokurátorom, ktorí si riadne, nezávislo a poctivo robia svoju prácu," dodala.

Viac o téme: TelevízorúplatkyMinisterstvo vnútraNAKABernard SlobodníkAdrián SzabóVýsluchyInšpekčná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu