Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Slováci sa chytajú za hlavu: Vinou chybných dát sme červená krajina! Prišla tvrdá kritika

Úrad hlavného hygienika pochybil. Zobraziť galériu (3)
Úrad hlavného hygienika pochybil. (Zdroj: Topky/Maarty ECDC)

BRATISLAVA - Chybné dáta o vývoji koronavírusovej nákazy sa dostali do celoeurópskeho systému, ktorým sa niektoré krajiny riadia pri nastavení obmedzení pre cestách cez hranice. Slovensko tak vyšlo pri hodnotení epidemickej situácie horšie, než na tom v skutočnosti bolo. Úrad hlavného hygienika chybu priznal a ohlásil nápravu.

KORONAVÍRUS Štatistický úrad potvrdil šokujúce čísla: Najviac na Slovensku v tomto roku zabíjal COVID

Slovensko je Európskym centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) vedené ako takzvaná červená krajiny, hoci by mohlo byť na nižšej úrovni rizika podobne ako susedné Česko alebo Rakúsko. Podľa Denníka N je dôvodom chybné počítanie údajov o počtoch infikovaných a podiel pozitívnych testov v európskom systéme TESSy, pričom na základe takzvaného semaforu ECDC je Slovensko medzi červenými krajinami napríklad na českom zozname.

VIDEO Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​

Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​ (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

"V tejto súvislosti išlo o zlyhanie ľudského faktora pri nahlasovaní dát do systému TESSy, za čo sa ospravedlňujeme. V uplynulých dňoch sme prijali všetky potrebné kroky k okamžitému riešeniu vzniknutej situácie. Do TESSy boli 31. mája odoslané už správne údaje," uviedol úrad hlavného hygienika.

Spomínaný úrad do európskeho systému zrejme nenahlásil počty vykonaných antigénnych testov, hoci v systéme boli údaje o pozitívne testovaných nielen z antigénnych, ale aj z laboratórnych testov. Slovensku tak podľa Denníka N vyšiel vyšší podiel pozitívne testovaných, než v skutočnosti krajina zaznamenala. K zmene na oranžovú farbu by malo prísť od budúceho pondelka po tom, čo vo štvrtok ECDC aktualizuje európsky semafor na základe správnych dát.

KORONAVÍRUS Slováci sa chytajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ECDC)

Epidemická situácia na Slovensku sa výraznejšie zlepšuje od druhej polovice marca. V krajine prudko ubudlo nielen odhalených nových prípadov koronavírusovej nákazy, ale znížili sa aj počty pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v súvislosti s chorobou covid-19.

Vlna kritiky

Za nesprávne údaje posielané do európskeho systému sa strhla vlna kritiky, a to nielen medzi verejnosťou, ale aj v odborných kruhoch. Analytici z Dát bez pátosu na svojej facebookovej stránke v utorok spomenuli v tejto súvislosti tri problémy: "Prvý problém slovenských úradníkov a byrokratov je, že sú bohorovní a myslia si, že sú neomylní. Druhý problém Slovenska je, že ho vedú nemoderní, veľakrát nevzdelaní ľudia, neschopní sebareflexie a pochopenia, že sú omylní a že to nie je chyba, a ani hriech. Tretí problém je, že im to tolerujeme," znel drsný sumár toho, čo by sa určite malo zlepšiť. "Zodpovední úradníci odstúpiť a reportovať dochádzku, hotovo," dodali analytici.

Viac o téme: KoronavírusCovid-19Hlavný hygienikECDC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu