Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vzájomná spolupráca a podpora je základ pri pomoci obetiam trestných činov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od roku 2018 realizuje rezort vnútra prostredníctvom odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR Národný projekt „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“. Trnavský kontaktný bod - Informačná kancelária pre obete trestných činov Trnava (IK TT) začal svoju činnosť v novembri 2018, odkedy poskytuje svoje služby na dennej báze (počas pracovných dní) a viacerými spôsobmi – osobne, telefonicky, e-mailom aj prostredníctvom on-line poradne - (potenciálnym) obetiam a svedkom trestných činov a násilia.

IK TT tiež sprostredkúva bezplatné konzultácie s externými odborníkmi v oblasti sociálneho a psychologického poradenstva, právneho usmernenia a podpory. 

Vybudovaním siete informačných kancelárií pre obete trestných činov v každom krajskom meste na Slovensku sa podarilo dosiahnuť dostupnosť a profesionalizáciu služieb ohrozeným osobám. Využívaním ich potenciálu sa významne urýchlila a zjednodušila pomoc obetiam ohrozeným trestnými činmi ako lúpežné, fyzické napadnutie, domáce násilie, nebezpečné vyhrážanie, podvody, krádeže, ublíženie na zdraví v dôsledku dopravných nehôd a iné trestné činy. Najčastejšie v IK TT vyhľadávajú pomoc obete podvodov, domáceho násilia, rodinnoprávnych sporov (ako napr. vo veci výživného, bezpodielového spoluvlastníctva manželov), občianskoprávnych sporov. 

Obeť akéhokoľvek trestného činu sa často cíti bezmocná, menejcenná, má pocit, že nemá kontrolu nad svojím životom, nie je samostatne schopná rozhodovať sa a zvládnuť bežné životné situácie. Cieľom pracovníkov IK TT je identifikovať individuálne potreby obete, ďalej jej poskytnúť podporu, potrebné informácie a distribuovať ju do siete pomáhajúcich subjektov. 

Vzájomná spolupráca a podpora
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

Jedným z uvedených akreditovaných subjektov je aj OZ POMOC OBETIAM NÁSILIA, ktorého hlavným zameraním je pomáhať obetiam trestnej činnosti, nakoľko ide o ľudí, ktorí vstupujú do procesu trestného konania bez vlastného zavinenia a často s perspektívou ďalších stresov, ktoré im vyšetrovanie a trestné konanie prinesie. Nie je nič horšie, ako keď si človek uvedomí, že sa v ťažkej situácii ocitol bez pomoci. Najmä, keď vie, že si sám poradiť nedokáže. „Človek, ktorý sa stal obeťou trestného činu, je bez pomoci ešte viac ohrozený. Veľmi sa mu nechce hovoriť o tom, čo sa stalo a pomoc potrebuje viac, ako si to možno aj sám myslí, pretože nevie, čo ho čaká, nevie aké má práva, nevie, o čo má žiadať. Potrebuje radu, potrebuje kvalifikovanú pomoc,“ hovorí riaditeľka OZ Iveta Schusterová.

Ako prebieha komunikácia v IK? Spomeňme konkrétny príklad z praxe. Klientka telefonicky kontaktovala pracovníkov a ozrejmila im problém, s ktorým potrebuje pomôcť. Dohodli sa s ňou na osobnom stretnutí za prítomnosti odborníka na právne usmernenie a podporu. Celý problém spočíval v darovacej zmluve, ktorú spolu s už nebohým manželom uzavreli so synom. Súčasťou zmluvy boli dohodnuté podmienky zabezpečenia doživotného bezplatného užívania celého nadzemného podlažia, ako aj vymedzeného rozsahu zaopatrovacích povinností, ktorý je preberajúci povinný plniť voči odovzdávajúcim. Problém nastal, keď si syn prestal plniť záväzky zaopatrovacích podmienok. Klientka dostala odporúčanie, aby synovi zaslala písomnú žiadosť na odstúpenie od darovacej a zaopatrovacej zmluvy, v ktorej podrobne popíše, v čom vidí konkrétne porušenie podmienok.

Vzájomná spolupráca a podpora
Zobraziť galériu (3)

K dohode nedošlo a všetko následne prešlo k žalobe na príslušný okresný súd, ktorý žalobu zamietol. Aj po následnom odvolaní došlo k opätovným odročeniam prípadu. Odborník na právne usmernenie a podporu klientke navrhol riešenie prostredníctvom mediátora, ktorý zabezpečí mimosúdne riešenie sporu. Zlom nastal približne po roku od začiatku celého procesu, kedy okresný súd vydal rozhodnutie o prerušení konania za účelom uzavretia mimosúdnej dohody. Klientka pracovníkov IK TT následne informovala o tom, že dom bol predaný a získanú čiastku si so synom rozdelili. Z peňazí si kúpila byt a zároveň uviedla, že so synom si opäť našli k sebe cestu.

Ako sa ukázalo aj z praxe, dôležitá je vzájomná spolupráca a podpora pri pomoci obetiam trestných činov. 

V prípade, že potrebujete pomoc alebo hľadáte usmernenie, kontaktujte pracovníkov Informačnej kancelárie pre obete trestných činov Trnava na adrese Kollárova 8, 917 01 Trnava (prízemie pavilónu A, kancelária č. 9), na telefónnom čísle 033/5564709 a na e-mailovej adrese pomocobetiam@minv.sk alebo prostredníctvom on-line poradne v pravom spodnom rohu webovej stránky https://prevenciakriminality.sk, ktorí vám BEZPLATNE a DISKRÉTNE zabezpečia základné informácie a usmernenie a sprostredkujú odbornú pomoc. Na webovom odkaze sú tiež dostupné kontakty na ostatné IK v každom krajskom meste.

Informačná kancelária pre obete trestných činov Trnava

Viac o téme: PomocNásilieTrestné činy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu