Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovenský veľvyslanec v Izraeli: Kvôli raketovému útoku sme sa museli ukryť! Život sa však vracia do normálu

Slovenský veľvyslanec v Izraeli Igor Maukš Zobraziť galériu (2)
Slovenský veľvyslanec v Izraeli Igor Maukš (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, SITA/AP/Khalil Hamra)

BRATISLAVA/TEL AVIV - Takmer dva týždne trval konflikt medzi Izraelom a Hamasom. O život prišlo množstvo civilistov. Od piatka platí prímerie, no situácia je stále krehká. Atmosféru pre Topky popísal slovenský veľvyslanec v Izraeli Igor Maukš.

Vývoj situácie sleduje s napätím celý svet. "Izrael bol jedenásť dní vystavený intenzívnym útokom radikálneho hnutia Hamas z pásma Gazy, pričom na obidvoch stranách došlo k stratám na životoch civilistov," uviedol pre Topky Maukš.


AKTUÁLNE Paľba medzi Izraelom a Hamasom sa konečne zastavila: V Gaze sa oslavuje!


Živor sa pomaly vracia do normálu

Množstvo ľudí bolo zranených a od piatka začalo platiť prímerie. "Život v Izraeli sa postupne vracia do normálu. Som rád, že aj Slovensko bolo vďaka štvrtkovej návšteve ministra zahraničných veci a európskych záležitosti Ivana Korčoka súčasťou intenzívneho medzinárodného diplomatického úsilia ohľadom dosiahnutia mieru," skonštatoval. 

Hamas roky budoval sieť podzemných tunelov nazývanú Metro: Izrael ich takto zbombardoval (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

Počas obdobia konfliktu bolo zabezpečené fungovanie slovenského veľvyslanectva v Izraelskom štáte tak, aby boli dodržané všetky bezpečnostné opatrenia a nikto nebol vystavený priamemu ohrozeniu života. "Diplomati nášho veľvyslanectva, podobne ako diplomati ostatných zastupiteľských úradov ČK EÚ v Izraeli, využívali častejšie tzv. home office," opísal Maukš. 

"Súčasťou budovy nášho veľvyslanectva v Tel Avive je podzemný kryt CO, ktorý je vybavený všetkými potrebnými prostriedkami (samostatný elektrický rozvod, vzduchotechnika, ochranné prostriedky, pitná voda a pod.)," uviedol veľvyslanec. 

Keď začne siréna, musíme ísť do krytu

V praxi to podľa jeho slov znamená, že v prípade potreby je zabezpečená ochrana všetkých pracovníkov zastupiteľského úradu, ako aj osôb nachádzajúcich sa v danom čase na našom veľvyslanectve. "Dôležitým faktom v Tel Avive je, že od začiatku zvuku sirény je potrebné byť fyzicky v kryte CO v priebehu cca jednej minúty. Po skončení zvuku sirény je potrebné zotrvať v kryte ešte niekoľko minút," opísal. 

Prepracovaný obranný systém Iron Dome: Bez neho by Izrael čakala katastrofa! (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

Kvôli raketovému útoku sme sa museli ukryť

Samozrejme, že konflikt mal dopad aj na moje pracovné aktivity. Napriek nepriaznivej bezpečnostnej situácii som prišiel každý deň na veľvyslanectvo a vykonával každodennú prácu. Väčšinu pracovného dňa som trávil v priestoroch úradu, no zúčastnil som sa aj na niekoľkých podujatiach mimo úradu, keďže moja účasť na nich bola neodkladná.

"Zažil som však situáciu, kedy som bol spolu s kolegami z ČK EÚ na stretnutí s predsedom Knessetu (izraelského parlamentu) a kvôli raketovému útoku zo strany Hamasu sme museli všetci okamžite opustiť rokovaciu miestnosť a rýchlo sa ukryť v podzemí budovy Knessetu," dodal. 

Viac o téme: VeľvyslanectvoKonflikt SlovenskoIzraelTel Aviv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu