Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Analytici prinášajú nemocniciam konečne aj dobré správy: Tieto počty klesajú!

Čísla pacientov v nemocniciach pozvoľna klesajú.
Čísla pacientov v nemocniciach pozvoľna klesajú. (Zdroj: TASR - Michal Svítok, Facebook/Dáta bez pátosu)

BRATISLAVA - Možno skutočne už svitá na lepšie časy a v dobe hroziacej pandémie netreba zostávať skeptický. Analytici z Dáta bez pátosu v týchto dňoch skutočne neprichádzajú s pozitívnymi správami čo sa týka pandémie, no včera urobili výnimku. Dobré správy sa totiž týkajú nemocníc a vychádzajú z priamych čísel analýzy.

Organizácia Dáta bez pátosu o tom informovala na sociálnej sieti. Hneď v úvode upriamujú pozornosť na dobré správy pre nemocnice a klesajúce čísla.

Bývalá vojenská nemocnica na bratislavskej Patrónke by mohla byť užitočná v boji proti koronavírusu (Zdroj: Maarty)

Pozvoľný pokles

"Pozrite si stav nemocníc v I. víkend marca. Za 6 dní sme išli s počtom hospitalizovaných (s potvrdeným COVID) len 1. marca na 3825. Odvtedy pozvoľna klesáme. Mínus 159 pacientov je jedna stredná nemocnica. Veľká vďaka všetkým za dodržiavanie opatrení, za izoláciu, za odstup, za respirátor, za trpezlivosť," tvrdia odborníci a prikladajú aj tabuľku čísel jednotlivých štátnych aj súkromných nemocníc na porovnanie.

Ešte nie je všetko vyhraté, dole to pôjde pomalým tempom

Odborníci však upozorňujú na dodržiavanie opatrení a že ešte nie je všetkým dňom koniec a netreba zaspať na vavrínoch. "Dole a nižšie to pôjde veľmi pomaly, ale dôležitý je trend. Ako príklad poklesu slúži Nitra, ktorá je dnes na tretine svojho maxima. Stúpajú ale hospitalizácie na severe a východe: Čadca, Tvrdošín, Ružomberok, Stará Ľubovňa, Bardejov, Levoča, Prešov, Svidník. Stabilná, ale vysoko sú Bratislava a Košice (tam mierne klesli). Vysoko je Trnava a Trenčín," píšu analytici.

Odborníci už len závere odprezentovali svoje dobre známe rady. "V červených okresoch zostaňte doma a izolujte sa. S nikým cudzím sa nestretávajte a pracujte z domu. Držte si odstup a ak sa musíte s niekým stretnúť, tak len nakrátko, s odstupom a s respirátorom. Ak musíte pracovať a chodiť medzi ľudí, dajte sa predtým otestovať. Ak ste mal pozitívny test, izolujte sa v domácnosti a s nikým sa nestretávajte 14 dní. Vaše okolie rovnako a na test choďte až na 8. deň. Ak ste mali negatívny test, platia všetky body uvedené vyššie," uzavreli.

Viac o téme: PacientiNemocniceAnalýzaKoronavírusDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu