Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Sudcovia vyzývajú na zachovanie demokracie a právneho štátu: Obracajú sa na prezidentku i parlament

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Štrnásť sudcov vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, vládu SR, Národnú radu SR a predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka, aby nepošliapavali odkaz demokracie a aby sa vrátili k rešpektovaniu myšlienok právneho štátu. Výzvu poskytla jedna z jej signatárok, sudkyňa Okresného súdu Bratislava II Dagmar Buchalová.

„S obavou sledujeme snahu o likvidáciu základnej paradigmy demokracie a právneho štátu, ktorou je trojdelenie štátnej moci, a ktorú rešpektuje každá kultúrna a civilizovaná spoločnosť,“ upozorňujú. Naša spoločnosť podľa nich čelí rozhodnutiu, či zachováme demokraciu a právny štát nasledujúcej generácii, alebo ju zlikvidujeme pod zámienkou krízy a boja s korupciou.

Výzva deklaruje, že zo strany zákonodarnej a najmä výkonnej moci prichádza k masívnej deštrukcii právneho štátu. „Dochádza k porušovaniu základných slobôd občanov SR, spočívajúcich v práve na súkromie, práve na nedotknuteľnosť osoby a obydlia, práve na slobodu pohybu a pobytu ako aj v práve na prácu a práve na ochranu lekárskeho tajomstva,“ doplnili.

Sudcovia vyzývajú na zachovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Kritizujú, že rozhodovacie právomoci, týkajúce sa možnosti obmedzovať základné ľudské práva a slobody, sú v rozpore so zásadami právneho štátu delegované na subjekty, ako je Úrad verejného zdravotníctva, pandemická komisia či krízový štáb. „Dochádza k znefunkčneniu parlamentnej demokracie, keď Národná rada SR prijala už vyše 50 právnych predpisov v skrátenom legislatívnom konaní, teda bez možnosti, aby prebehol riadny legislatívny proces,“ upozorňujú s tým, že drvivá väčšina z týchto zákonov nemá s riešením pandemickej situácie žiadnu súvislosť.

Justícia je podľa nich prostredníctvom výkonnej moci a najmä médií dehonestovaná. „V spoločnosti sa o nej vytvára obraz ako o nefunkčnom, ťažkopádnom skorumpovanom článku a to len z toho dôvodu, že v radoch sudcov sa našlo zopár takých, ktorí sa možno spreneverili svojmu poslaniu, pričom doposiaľ nie sú právoplatne odsúdení,“ doplnili vo výzve.

Sudcovia vyzývajú na zachovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem ignorovania zásad trojdelenia moci či nerešpektovania princípu prezumpcie neviny odmietajú zásahy Národnej kriminálnej agentúry za účasti médií. Považujú ich za teatrálne. „Nesmerujú k spravodlivosti, ale k vyvolávaniu nenávisti a znevažovaniu ľudskej dôstojnosti,“ dodali s tým, že v právnom štáte má aj kriminálnik právo na spravodlivý súdny proces a zachovanie ľudskej dôstojnosti. Predsedu súdnej rady kritizujú za odôvodňovanie porušovania Ústavy SR a zákonov, do určitej miery za porušovanie princípu prezumpcie neviny vo vzťahu k sudcom.

Viac o téme: SudcoviaVýzvaDemokraciaSlovenskoZuzana ČaputováParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu