Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

KORONAVÍRUS Fakultná nemocnica Trenčín spustila bezplatné antigénové testovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

TRENČÍN - Fakultná nemocnica Trenčín spustila v pondelok ráno testovanie antigénovými testami. Odberové miesto je pri vstupe do nemocnice, otestovať sa bezplatne môžu nechať pacienti nemocnice i občania.

Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, odberové miesto bude otvorené počas pracovných dní od 7.30 do 11.30 h. V prípade väčšieho záujmu o testovanie môže nemocnica operatívne posilniť personálne kapacity a otváracie hodiny predĺžiť až do 14.30 h.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


„Testovanie je bezplatné. Každý občan sa musí preukázať pri odbere občianskym preukazom a deti do 15 rokov preukazom poistenca. Na vyšetrenie sa dá objednať cez internetovú stránku nemocnice. V prípade nemožnosti objednať sa elektronicky pomôžu občanovi s objednaním administratívni pracovníci odberového miesta. Uprednostníme však objednaných klientov,“ uviedla hovorkyňa.

Ako dodala, odberové miesto je personálne zabezpečené kvalifikovanými zdravotníkmi – sestrami, praktickými sestrami a zdravotníckymi záchranármi. Spoluprácu ponúkli aj študenti fakulty zdravotníctva trenčianskej univerzity, ktorí pracujú pod dohľadom kvalifikovaného personálu.

V Banskej Štiavnici budú testy vykonávať v kultúrnom centre

Banská Štiavnica v pondelok otvára odberové miesto určené pre bezplatné antigénové testovanie na nový koronavírus. Nachádzať sa bude v priestoroch kultúrneho centra, informovala samospráva na svojom oficiálnom webe.

KORONAVÍRUS Fakultná nemocnica Trenčín
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP)

Odoberanie vzoriek budú zabezpečovať zdravotníci Slovenského Červeného kríža z Banskej Štiavnice. Odberové miesto bude obyvateľom od pondelka k dispozícii počas pracovných dní od 9.00 do 19.00 h s dvojhodinovou prestávkou medzi 13.00 a 15.00 h. Testovať sa bude aj v sobotu, a to od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 17.00 h, v nedeľu bude odberové miesto zatvorené.

Otestovať sa dá aj v Humennom

Otestovať antigénovými testami sa od pondelka dá aj v Humennom. Bezplatnú službu poskytuje miestny územný spolok Slovenského Červeného kríža. Ako informuje na sociálnej sieti, odberové miesto sa nachádza na priestranstve pred sídlom organizácie ma Kukorelliho ulici,.

"Pokiaľ sa chce ktokoľvek dobrovoľne otestovať, môže tak spraviť v čase od 8.00 do 16.00 h, s prestávkou medzi 12.00 a 13.00 h, posledné testovanie sa robí o 15.30 h od pondelka do soboty, mimo štátnych sviatkov," informoval humenský SČK s tým, že denná kapacita antigénového odberového miesta je 300 testov.

Nové odberové miesto má mať dostatok antigénových testov a SČK zabezpečilo aj personálne kapacity. "Sú to profesionálni zdravotníci, hlavne z radov našich dlhoročných dobrovoľníkov," ozrejmil spolok.

Odberné miesto v Žiline

Žilinský Územný spolok Slovenského Červeného kríža otvoril odberné miesto na antigénové testovanie na Moyzesovej ulici 38. Testuje sa od pondelka do soboty, okrem sviatkov, od 9.00 h do 13.00 h a od 13.30 h do 17.30 h. ÚzS SČK Žilina o tom informuje na sociálnej sieti.

Testovanie v Hronskej Breznici
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Odberné miesto je určené len pre peších, autami prosím nevstupujte do dvora. Parkovať môžete na ulici pred budovou - treba rešpektovať parkovací poriadok mesta Žilina. Dodržujte prosím pokyny pracovníkov a orientačných tabúľ - dvojmetrové odstupy, rúškami prekryté ústa aj nos. Vo vyhradenom mieste si vyčistite nos (vysmrkajte) a odkašlite si, pred registráciou použite dezinfekciu rúk," doplnil ÚzS SČK.

Upozornil, že bez predloženého dokladu (občiansky preukaz, pas) nebude možné testovanie uskutočniť. "Samotný výter a testovanie vykonávajú zdravotnícky pracovníci podľa metodiky Ministerstva zdravotníctva SR," dodal ÚzS SČK.

Odberné miesto zriadila i bánovská nemocnica

Obyvatelia sa budú môcť dať bezplatne otestovať na nový koronavírus antigénovými testami i v nemocnici v Bánovciach nad Bebravou. Odberné miesto tam začalo fungovať v pondelok, informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

"Obyvatelia sa budú môcť dať otestovať od pondelka do piatka v čase od 8.00 do 14.00 h, od 12.00 do 12.30 h je obedňajšia prestávka. Na vyšetrenie sa netreba objednať, stačí prísť a počkať v rade," uviedla Pavliková. Na rovnakom mobilnom odberovom mieste podľa nej nemocnica vykonáva v pondelok a v piatok od 9.00 do 12.00 h aj testovanie PCR testom pre ľudí s tzv. COVID passom.

Odberné miesto zriadila aj UNM

Univerzitná nemocnica Martin zriadila samostatné odberné miesto, na ktorom začali testovať verejnosť antigénovými testami na COVID-19. V pondelok dopoludnia sa prišlo otestovať 50 ľudí, z nich mali pozitívny výsledok testu štyria. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

"UNM zároveň vytvorila online rezervačný systém, cez ktorý sa občania môžu na antigénové testy objednávať. Odberné miesto je v prevádzke počas pracovných dní," uviedla Kapustová. Doplnila, že nemocnica má k dispozícii 123 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. "K dnešnému dopoludniu sme mali hospitalizovaných 67 pacientov, z nich je osem na umelej pľúcnej ventilácii a šiesti na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS)," dodala hovorkyňa nemocnice.

Antigénové testovanie hasičov 

V pondelok testujú hasiči na území Trnavského samosprávneho kraja iba v Hlohovci a v Skalici. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Mária Zaťková informovala, že už nie sú otvorené testovacie miesta HaZZ v Trnave, Piešťanoch ani v Galante. Občania však môžu v okresných mestách vyhľadať testovanie v zdravotníckych zariadeniach.

"Testovacie miesto HaZZ v Hlohovci sa zároveň premiestnilo - z kina Úsmev na adresu ulica Rudolfa Dilonga 20," uviedla Zaťková. V Skalici, kde doposiaľ nebolo otvorené žiadne, bude v pondelok od 12. do 20. hodiny otvorené v Starom kine na Sasinkovej ulici.

KORONAVÍRUS Fakultná nemocnica Trenčín
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Zaťková doplnila, že antigénové testovanie možno naďalej absolvovať v Trnave pri fakultnej nemocnici na ulici Andreja Žarnova, v Piešťanoch v Národnom ústave reumatických chorôb. V Galante vznikli dve testovacie miesta pri nemocnici na Hodskej ulici. Odberné miesto v Dunajskej Strede je otvorené v nemocnici s poliklinikou na Veľkoblahovskej ceste v tomto týždni od 7.30 do 11.30 h. Na budúci týždeň, ak nepríde k zmene, by mali vykonávať odbery v čase od 12.00 do 20.00 h. V Senici nie je zriadené žiadne odberové miesto.

Počas posledného, sobotného (14. 11.) testovania HaZZ otestovali v Trnave v kine Hviezda 339 ľudí, z nich bolo sedem pozitívnych, v Hlohovci 180 (4), v Piešťanoch v mestskom kultúrnom stredisku 312 (6) a v Galante pri športovej hale 131 (7).

Viac o téme: TestovanieKoronavírusFakultná nemocnica Trenčín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu