Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

NR SR sa zhodla v otázke konfliktu v Náhornom Karabachu: Vyzýva na ukončenie konfliktu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR prijala uznesenie ku konfliktu v Náhornom Karabachu, ktorým odsúdila ozbrojené akcie a násilie v tejto oblasti a okolitých častiach regiónu. Okrem toho parlament uznesením žiada všetky zainteresované strany, aby ukončili paľbu a iné aktivity podporujúce pokračovanie konfliktu. Uznesenie podporilo 110 poslancov zo 112 prítomných, proti nebol nikto, dvaja sa zdržali.

"NRSR rešpektujúc princípy medzinárodného práva, nevyhnutnosť zachovať mier a bezpečnosť a dodržiavanie univerzálneho záväzku uskutočňovať mierovými prostriedkami úpravu alebo riešenie medzinárodných sporov vyjadruje hlboké znepokojnenie nad správami o bombardovaní oblastí obývaných civilným obyvateľstvom a týmto vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám, ktoré v tomto konflikte stratili blízkych," píše sa v uznesení.

Parlament zároveň vyjadril podporu snahe spolupredsedov Minskej skupiny OBSE o dosiahnutie politického riešenia konfliktu prostredníctvom rokovaní. Vyzval tiež Arménsko a Azerbajdžan k zapojeniu sa do substantívnych rokovaní pod záštitou OBSE. Okrem toho uznesením parlament vyzval k potrebe dodržiavať základné princípy Minskej skupiny, medzi ktoré patria územná celistvosť, právo národov na sebaurčenie a povinnosť vyhnúť sa použitiu sily.

Viac o téme: Konflikt NR SRNáhorný KarabachParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu