Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Vodiči MHD zabúdajú v čase pandémie na rúška: Výnimka pre nich už neplatí ani v uzavretej kabíne

Zobraziť galériu (19)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Cestujúci v MHD s rúškom na tvári... Pred pár mesiacmi mnohí takýto krok vysmiali. Dnes je všetko inak. Nielen nariadenia, ale aj obavy z nákazy sa podpísali pod to, že si všímame skôr to, kto rúško nemá. Najmä v priestore, kde musíme všetci dýchať rovnaký vzduch. Tŕňom v oku sa teda stali aj vodiči autobusov a električiek.

Na sociálnej sieti sa objavila narážka na to, že mnohí vodiči MHD nemajú v práci prekryté dýchacie cesty. "Všimla som si dnes vcelku desivú vec, Vodiči MHD akosi prestali nosiť rúška," požalovala približne pred týždňom nemenovaná žena pod príspevkom primátora Bratislavy Matúša Valla.

Dodala, že odsledovala, že z 24 vodičov mali rúško na tvári len štyria. Na jej výzvu, či by sa to dalo riešiť, reagoval aj samotný primátor. "Poslal som podnet aj vedeniu," odpovedal a označil Dopravný podnik Bratislava.

FOTO Vodiči MHD zabúdajú
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook)

Ako to ale vlastne je? Musia mať vodiči počas dlhých hodín za volantom rúško na tvári? Ešte donedávna platila výnimka hlavného hygienika, ktorá hovorila čosi iné.

V povinnosti nosiť rúško mimo svojho bydliska platila výnimka aj pre "vodičov verejnej dopravy, ktorí sú sami v uzavretej kabíne oddelene od ostatného priestoru určeného na prepravu osôb." Aktuálne už ide o starý údaj. Neaktuálny bol aj v čase, keď spomínaná žena upozornila na konanie vodičov.

Zábery vznikli 22. októbra.
Zobraziť galériu (19)
Zábery vznikli 22. októbra.  (Zdroj: topky)

Podľa najnovších informácií, ktoré nájdete napríklad aj na facebookovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR, platí nové opatrenie k noseniu rúšok od štvrtka 15. októbra od 6. hodiny ráno až do odvolania.

Medzi výnimkami už konkrétne slová o vodičoch MHD nie sú. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková nám potvrdila, že aj pre vodičov MHD platí povinnosť nosiť rúško, a to aj ak sú oddelení od ostatných cestujúcich v uzavretej kabíne.

FOTO Vodiči MHD zabúdajú
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

Pre koho aktuálne platí výnimka z nosenia rúška?

  • deti do 6 rokov, pre deti od 3 do 6 rokov však platí dôrazné odporúčanie pohybovať sa na verejnosti (v exteriéri, interiéri alebo prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy) s prekrytím horných dýchacích ciest
  • osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia obce (extraviláne), pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov
  • osoby so závažnými poruchami autistického spektra
  • žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím
  • osoby pri výkone športu
  • fotografované osoby na čas nevyhnutný na fotografovanie
  • nevesta a ženích pri sobáši
  • umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárneho filmu
  • tlmočníci do posunkovej reči pri výkone povolania
  • zamestnanci, ktorí sa na pracovisku v interiéri nachádzajú sami

OD ŠTVRTKA NOSÍME RÚŠKA ČASTEJŠIE. ČO TREBA VEDIEŤ? Nové opatrenie k noseniu rúšok platí od štvrtka 15. októbra od...

Uverejnil používateľ Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Streda 14. októbra 2020

Hovorkyňa DPBA Ľubica Melcerová taktiež uviedla, že výnimka z vyhlášky platila do 14. októbra. "Napriek tomu sme im odporúčali, aby rúška nosili a chránili sa. Navyše, v prípade komunikácie s cestujúcimi, resp. vstupu do interiéru vozidla, ich mali povinné," vysvetlila.

Našli sa aj vodiči, ktorí sa chránili rúškami.
Zobraziť galériu (19)
Našli sa aj vodiči, ktorí sa chránili rúškami.  (Zdroj: topky)

Od 14. októbra podľa hovorkyne DPBA cez dispečing viackrát upozorňovali vodičov na povinnosť nosiť rúška. "Pripomenuli sme im to opäť, aj na základe podnetu pána primátora," doplnila Melcerová.

Ďalej ale dodala, že všetkým vodičom Dopravného podniku Bratislava patrí poďakovanie. "Lebo aj oni sú v prvej línii. Denne vypravujeme približne 600 vozidiel a do služby každý deň nastupuje takmer 1000 vodičov, ktorí aj za sťažených podmienok svedomito vykonávajú svoju prácu," uzavrela.

Viac o téme: RúškaVodičiMHDKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu