Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chcete sa zapojiť do plošného testovania? Karlova Ves i Dúbravka hľadajú pomocníkov na organizáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Niektoré mestské časti Bratislavy začali s hľadaním dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomôcť pri plánovanom celoplošnom testovaní (30. 10. - 1. 11. a 6. 11. - 8. 11.). Výzvy zverejnili na sociálnej sieti Karlova Ves i Dúbravka.

Obe mestské časti prosia o pomoc pri administratívnych a organizačných úlohách, súvisiacich s testovaním. Záujemcovia sa môžu prihlásiť mailom. Karlova Ves v ozname spresňuje, že hľadá približne 200 dobrovoľníkov.

Podľa informácií Ministerstva obrany SR, ktoré je koordinátorom plošného testovania, prislúcha tým, ktorí budú ako nezdravotnícky personál pomáhať, odmena 50 eur na jeden odpracovaný deň na základe uzavretej dohody.

Starostka bratislavských Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová upozornila, že celé administratívno-organizačné zabezpečenie je "na pleciach" samosprávy. "Keďže mestská časť nemá potrebné personálne kapacity, uvítame pomoc dobrovoľníkov a administratívnych síl. Dobrovoľníci budú pomáhať pri organizácii, nie testovaní," vyzvala s tým, aby sa zdraví záujemcovia od 18 do 50 rokov prihlásili v stredu do 16.00 h. "Napriek nedostatočným informáciám o zabezpečení a organizovaní testovania, ako aj priebehu celej akcie, sme pripravení zvládnuť aj túto výzvu," deklaruje starostka.

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý na sociálnej sieti uviedol, že ide o 'šibeničný' termín testovania, keďže na voľby sa samosprávy organizačne pripravujú niekoľko mesiacov. "Ak malo podľa pôvodných správ testovanie stáť na vojakoch a zdravotníkoch, najbližšie máme ako samospráva na každé odberové miesto dodať troch pracovníkov a troch dobrovoľníkov. Ak býva problém zohnať ľudí na voľby, asi ťažko predpokladať, že sa budú biť o rizikové odberové miesta," spresnil. Štát sa podľa Kusého opäť raz spolieha na to, že zadané úlohy samosprávy zvládnu. "Mrzí ma, že sme neboli o tomto zámere vlády informovaní skôr, aby sme získali viac času na prípravu testovania," poznamenal. Testovanie sa má konať vo volebných okrskoch, ktoré má Nové Mesto väčšinou v školách. Deň po testovaní už budú musieť byť podľa starostu školy pripravené a hlavne bezpečné, aby mohli prijať žiakov na vyučovanie.

Chcete sa zapojiť do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

"Zatiaľ je výrazne viac nezodpovedaných ako zodpovedaných otázok. Nakoniec väčšinu práce budú musieť zabezpečiť zdravotníci a samospráva," napísal starosta bratislavskej Rače Michal Drotován, ktorý ľudí vyzval, aby ho kontaktovali, ak majú záujem pomôcť. Starosta bratislavských Vajnôr Michal Vlček potvrdil, že samosprávy nemajú dostatok informácií. "Riešime, okrem iného, aj také detaily, ako je vstupovanie a vychádzanie z budov počas testovania," uviedol.

Starosta taktiež zháňa dobrovoľníkov, ktorí budú pomáhať administratívne zabezpečovať priebeh testovania. "Neviem, či štát pre týchto dobrovoľníkov zabezpečí dostatočné ochranné pomôcky, a preto sme dnes my preventívne objednali ochranné vybavenia pre každého dobrovoľníka, ktorý sa prihlási," skonštatoval. Dobrovoľníkov hľadajú aj bratislavské Podunajské Biskupice.

Petržalka potrebuje zhruba 200 dobrovoľníkov

Petržalka, ktorá je počtom obyvateľov najväčšia bratislavská mestská časť, bude na pripravované celoplošné testovanie ľudí na COVID-19 potrebovať zhruba 200 dobrovoľníkov. Petržalská samospráva upozorňuje, že nemá potrebné personálne kapacity, a preto uvíta pomoc dobrovoľníkov a administratívnych síl. Dobrovoľníci budú pomáhať pri organizácii, nie testovaní.

„Mestská časť má povinnosť zabezpečiť vhodné odberné miesta, ktoré by mali byť identické k počtu volebných okrskov. V našom prípade je to 96 volebných okrskov,“ spresnila mestská časť Petržalka na sociálnej sieti. Samospráva vyzýva ľudí, ktorí chcú pri testovaní pomôcť ako dobrovoľníci, aby sa prihlásili prostredníctvom interaktívneho formulára, ktorý je na webe mestskej časti, či prostredníctvom mailu testovanie@petrzalka.sk. „Jedinou podmienkou dobrovoľnej pomoci je vek od 18 do 50 rokov,“ podotkla mestská časť.

Dobrovoľníkov i administratívne sily hľadajú aj ostatné bratislavské mestské časti a aj ďalšie mestá a obce v Bratislavskom kraji. Samosprávy sa sťažujú na nedostatok informácií a množstvo nezodpovedaných otázok zo strany štátu k organizácii celoplošného testovania. „Napriek tomu, že zatiaľ nie je dostatok jasných informácií, mesto bude na realizáciu testovania potrebovať dobrovoľníkov na pomocné práce. Prosíme preto tých, ktorí sú ochotní pomôcť, aby sa prihlásili,“ vyzýva na sociálnej sieti aj mesto Senec.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Testovanie sa má realizovať v určených dňoch od 08.00 do 20.00 h. Má byť dobrovoľné. Predseda vlády SR Igor Matovič hovoril o tom, že tí, ktorí sa na testovaní nezúčastnia, by mali pod hrozbou pokuty ostať v desaťdňovej karanténe. Viacerí právnici vrátane ústavných legitímnosť takéhoto opatrenia spochybnili. Minister obrany Jaroslav Naď pred stredajším rokovaním vlády povedal, že otázka tohto opatrenia je ešte otázkou diskusie. "Naším zámerom je to urobiť tak, aby to bolo v súlade s legislatívou a aby to bolo dostatočne motivačné pre ľudí," povedal o účasti na plošnom testovaní.

Pomocníkov hľadá aj Zvolen

Mesto Zvolen hľadá dobrovoľníkov na vypĺňanie formulárov, ktoré súvisia s celoplošným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19. „Pri odbere je totiž nutné vyplniť informácie o každom jednom účastníkovi. Vláda preniesla túto úlohu na mestá a obce,“ informoval zvolenský hovorca Martin Svatuška.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť mailom na adrese dobrovolnici@zvolen.sk. Podmienkou je, aby boli starší ako 18 rokov. Výzvu zverejňuje mesto na svojej oficiálnej webovej stránke. „V prípade Zvolena pôjde najmenej o 30 odberných miest, štát na každom z nich požaduje prítomnosť niekoľkých administratívnych pracovníkov,“ vysvetľuje primátorka mesta Lenka Balkovičová s tým, že pre oba víkendy treba minimálne 120 ľudí. „Hoci to nebude náročná práca, náročné budú pracovné podmienky. Za prácu ľudí odmeníme,“ dodala.

Bratislavskí starostovia testovanie rešpektujú, majú však stále málo informácií

Starostovia 17 bratislavských mestských častí rešpektujú rozhodnutie vlády spustiť na Slovensku celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. Sťažujú sa však na nedostatok informácií, nezodpovedaných otázok majú stále mnoho. Uviedol to starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice a šéf Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta Jozef Krúpa.

"Samosprávy majú skúsenosť s organizovaním volieb. Miesta i systém poznáme, k tomuto testovaniu však máme viacero otázok. Informácie dostávame postupne, máme ich však nedostatok a zo dňa na deň sa menia. Nevieme, s akými údajmi máme pracovať," povedal Krúpa. 

Chcete sa zapojiť do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Vincent Thian)

V Záhorskej Bystrici už vyčlenili zodpovedných pracovníkov, ktorí budú pomáhať s organizáciou testovania v mestskej časti. Pripravujú sa aj konkrétne lokality, ktoré by mali byť totožné s miestami volebných okrskov. "V prípade základných škôl hľadáme alternatívne riešenia, keďže nechceme, aby došlo k potenciálnemu infikovaniu priestorov," priblížil Krúpa.

Bratislavskí starostovia preto chcú rokovať s vedením Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom stredných škôl, aby poskytol priestory týchto škôl. Stredoškoláci sa totiž aktuálne učia dištančnou formou a školy fyzicky nenavštevujú. "Na týchto stredných školách by sa mohli vytvoriť miestnosti pre testovanie. Budeme o tom rokovať," poznamenal šéf regionálneho združenia.

BSK i bratislavský magistrát chcú bratislavskí starostovia požiadať aj o personálnu pomoc, keďže majú nedostatok svojich pracovníkov či dobrovoľníkov, ktorých majú vyčleniť na administratívnu výpomoc pri testovaní.

Viac o téme: TestovanieBratislavaKarlova VesDúbravka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu