Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS AZZZ odmieta zatvorenie ekonomiky aj karanténu pre neotestovaných

Na snímke zľava prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók a  prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga
Na snímke zľava prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók a prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Drvivá väčšina zamestnávateľov združených v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR s veľkou nevôľou pozoruje úvahy o možnom plošnom zastavení slovenského hospodárstva v súvislosti so šíriacou sa pandémiou ochorenia COVID-19. Firmy upozorňujú, že zatvorenie prevádzok by prinieslo obrovské ekonomické škody a bezpečnostné riziká. Podobný efekt by podľa AZZZ malo aj zavedenie povinnej karantény pre neotestovaných obyvateľov Slovenska.

"AZZZ SR podporuje prípadné plošné testovanie obyvateľstva, za predpokladu, že sa na tomto kroku zhodujú aj odborníci. Je však nevyhnutné, aby priebeh testovania bol dôkladne pripravený a neohrozil chod firiem," uviedol prezident asociácie Tomáš Malatinský.  AZZZ odmietla úvahy o tzv. lockdowne ekonomiky. "Všetky prípadne nariadené procesy v tejto súvislosti musia byť plánované a vopred  dohodnuté so zástupcami konkrétnych, prípadne dotknutých priemyselných odvetví, inak hrozia škody neprimerané dosiahnutému efektu," dodal Malatinský.  

Prvý viceprezident asociácie Roman Karlubík zdôraznil, že AZZZ nesúhlasí s návrhom, podľa ktorého ten, kto nebude disponovať potvrdením o negatívnom teste, či už z plošného testovania alebo zo súkromného zariadenia, bude musieť byť desať dní v karanténe. "Prípadný náhly masívny výpadok pracovných síl by mal v tomto prípade za následok odstavenie výrob s dramatickými ekonomickými i bezpečnostnými následkami", konštatuje Karlubík.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Premiér Igor Matovič (OĽANO) v utorok na tlačovej konferencii poznamenal, že ľudí, ktorí sa nebudú chcieť dať otestovať, musia presvedčiť ich zamestnávatelia. "Každému zamestnávateľovi mimoriadne záleží, aby mal zdravé prostredie vo firme a aby ľudia, ktorí sa správajú zodpovedne, neboli ohrození tými, ktorí sa správajú nezodpovedne," povedal Matovič. "Pevne verím, že dokážu prehovoriť do duše nezodpovedným," dodal premiér.

Asociácia upozornila aj na to, že štátne úrady doposiaľ nemajú vypracované konkrétne postupy pre zamestnávateľov, ako majú postupovať v prípade plošného testovania obyvateľstva a kompenzačné mechanizmy pre prípad odstavenia firiem týmto spôsobom. Už len samotné úvahy a vyhlásenia politikov na túto tému, ako aj tému lockdownu majú podľa AZZZ negatívny dosah na obchodné vzťahy. Asociácia preto vyzvala premiéra a vládu SR na úzku koordináciu aj so zástupcami podnikateľského sektora.

Viac o téme: TestovanieAZZZKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu