Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Vláda zrejme rozlúskla otázku týchto dní: Bude celoplošné testovanie povinné?

Marek Krajčí a Igor Matovič vyzval zdravotníkov a niektorých študentov na pomoc s testovaním Zobraziť galériu (4)
Marek Krajčí a Igor Matovič vyzval zdravotníkov a niektorých študentov na pomoc s testovaním (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už od sobotného vyhlásenia premiéra Igora Matoviča o celoplošnom testovaní na nový koronavírus sa postavila do pozoru celá spoločnosť. Ľudí zaujímalo predovšetkým to, či bude testovanie dobrovoľné alebo povinné. Zdá sa, že túto otázku už dnes vlády vyriešila.

VIDEO Tlačová konferencia Igora Matoviča a Mareka Krajčího

Premiér Matovič s ministrom Krajčím prezradil ďalšie detaily plošného testovania (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vyzval zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt piatych a šiestych ročníkov a študentov ošetrovateľstva a urgentnej medicíny od druhého ročníka, aby sa prihlásili na pomoc pri celoplošnom testovaní, ktoré sa plánuje na obdobie najbližších víkendov. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii za prítomnosti premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Na tieto účely by Slovensko potrebovalo asi 20.000 takýchto osôb.

Marek Krajčí a Igor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda vlády komentoval, že testovanie bude s veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné. Osoba, ktorá sa podľa jeho slov nepreukáže testom, bude musieť ostať desať dní v karanténe. Matovič však o téme chce ešte komunikovať za prítomnosti velenia Ozbrojených síl SR. „Chceme, aby to bolo čo najdobrovoľnejšie,“ komentoval s tým, že kto nedôveruje štátnemu testovaniu, môže sa dať testovať v súkromnom laboratóriu, kde si však zrejme bude musieť testovanie zaplatiť.

Záujemcovia - dobrovoľníci sa môžu prihlásiť cez formulár na stránke korona.gov.sk. Pracovníci by mali byť ohodnotení sumou sedem eur na hodinu a dostanú rizikový príplatok v sume 20 eur za jeden pozitívny prípad. Krajčí verí, že sa nájde dostatok zdravotníkov, ktorí v tejto situácii pomôžu.

Ľudia sa zrejme budú musieť preukázať absolvovaním testu

Matovič nepriamo podmieňuje odmietnutie testu na koronavírus zákazom vychádzania pre konkrétnych ľudí, ktorí ho odmietli absolvovať. "Je to slobodné rozhodnutie každého človeka," povedal Matovič, pričom situáciu prirovnal k fúkaniu vodičov na zistenie alkoholu v dychu. "Ak to odmietnete, zadržia vám vodičák. Je to na každom slobodnom rozhodnutí," povedal premiér.

Dobrovoľnosť testovania

Podľa portálu Aktuality.sk sa koalícia už dohodla na tom, že testovanie bude dobrovoľné. Na stole je ale otázka možného odmeňovania tých, ktorí na test predsa len pôjdu ale aj otázka "negatívneho" odmeňovania tých, ktorí tak neurobia, samozrejme v rámci legislatívy. "Chceli sme zachovať dobrovoľnosť. Poobede na bezpečnostnej rade o tomto dobrovoľnom záujme testovania informujem aj prezidentku. Ten, kto sa nepreukáže testom, bude desať dní v karanténe," povedal dnes na tlačovej konferencii Igor Matovič.

Marek Krajčí a Igor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlavná časť testovania sa bude v dňoch od 30. októbra do 1. novembra 2020 a v dňoch od 6. až 8. novembra 2020, pričom aktuálne je identifikovaných asi 5000 odberných miest. Ministerstvo sa bude snažiť testovanie zabezpečiť tak, aby sa ľudia navzájom neinfikovali. Na odber by ich mali zvolávať na určitý čas podľa abecedy, aby sa v miestnosti naraz nestretlo nekontrolovateľné množstvo ľudí.

Občania, ktorí sa zúčastnia na celoplošnom testovaní na COVID-19 na Slovensku, sa pred testovaním budú musieť určenému pracovníkovi preukázať občianskym preukazom a preukazom poistenca zdravotného poistenia. Informuje o tom ministerstvo obrany na svojej webovej stránke.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí z OĽaNO v tomto prípade navrhuje, aby ľudia s pozitívnym testom zostali na určitý čas v domácej karanténe. Tento návrh odobril aj minister obrany Jaroslav Naď. Matovič dobrovoľnosť testu pripúšťal aj v relácii TV Markíza Na telo. „Ja si osobne myslím, že by to malo byť dobrovoľné, ale ten, kto sa nezúčastní, jednoducho nebude mať nejaké výhody, ktoré štát bude poskytovať v budúcom roku,“ povedal premiér.

V tomto smere sa špekuluje, aké by tieto "nevýhody" mali byť. Už minister financií Eduard Heger odmieta, že by sa malo siahať na nejaké dávky alebo podobné náležitosti. „Vylučujem, že by sme teraz niekomu išli siahať na niečo, čo dnes má,“ povedal minister.

Testovanie počas víkendov

Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa má realizovať od piatka do nedele. Testy bude vykonávať iba zdravotnícky personál. Otestovať sa môžu všetci vrátane detí od desať rokov. Imobilných testovať nebudú. Výsledok dostanú občania v zalepenej obálke do 30 minút. V prípade pozitívneho testu im dajú presné pokyny a pôjdu do domácej karantény. Na sociálnej sieti o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

KORONAVÍRUS Vláda zrejme rozlúskla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaromír Novak)

Ak to podmienky dovolia, testovať sa bude v exteriéri. Ak nie, pôjde podľa ministra o vetrané priestory so zabezpečením adekvátnej dezinfekcie a ochranných pomôcok. "Vojačky a vojaci sú už v jednotlivých regiónoch, prišli na okresné úrady spolu s hygienikom a príslušníkom Policajného zboru. Prezerajú si vhodnosť priestorov a komunikujú o ďalších logistických veciach," priblížil Naď.

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto, nie je potrebné vracať sa na miesto bydliska. Nemocnice budú testovať svoj personál a pacientov. Samostatne sa uskutoční aj testovanie v domovoch sociálnych služieb. Otestovaní budú aj vojaci a všetci v tímoch.

Viac o téme: PovinnosťKoronavírusCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu