Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Slovensko povoláva vedúceho diplomatickej misie v Minsku do Bratislavy, oznámil Korčok

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa rozhodol povolať vedúceho diplomatickej misie SR v Minsku na konzultácie do Bratislavy. Urobil tak ako prejav solidarity s Poľskom a Litvou. Informoval o tom na sociálnej sieti Twitter.

"Kroky bieloruských úradov voči členským štátom EÚ sú neakceptovateľné. Európska únia je jednotná vo svojej podpore bieloruských občanov," uviedol Korčok. Slovensko nemá v Bielorusku veľvyslanca odvtedy, čo vtedajší veľvyslanec Jozef Migaš požiadal v máji o uvoľnenie z postu.

Poľsko a Litva stiahli svojich veľvyslancov z Minska začiatkom tohto týždňa. K rovnakému kroku následne pristúpilo i Lotyšsko a Estónsko. Z Bieloruska v utorok na konzultácie do Berlína odcestoval aj nemecký veľvyslanec Manfred Huterer.

Litva a Poľsko stiahli svojich veľvyslancov z Minska po tom, čo Minsk tak urobil vo Vilniuse a Varšave v dôsledku sankcií uvalených Európskou úniou voči predstaviteľom bieloruského vedenia a silových zložiek obviňovaných z podvodov pri nedávnych prezidentských voľbách a porušovania ľudských práv v Bielorusku.

Bielorusko okrem toho požiadalo Poľsko i Litvu aj o to, aby výrazne znížili počet svojich diplomatov v Bielorusku. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Poľsko a Litvu opakovane obvinil, že podnecujú protesty v Bielorusku, ktoré vypukli v reakcii na výsledky volieb.

Korčok sa stretol s Cichanovskou

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok sa vo štvrtok v Bratislave stretol s bieloruskou opozičnou líderkou Svjatlanou Cichanovskou, ktorá na Slovensko pricestovala na medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC. "Je to odvážna žena. Pripomeňme si: vstúpila do politiky v situácii, keď jej manžel chcel kandidovať na prezidenta v jej krajine a namiesto toho sa ocitol vo väzení, v ktorom je dodnes," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

V rozhovore minister I. Korčok osobitne ocenil úsilie a odhodlanie S. Cichanovskej: "Nič nesymbolizuje to, o čo ide v Bielorusku lepšie ako práve príbeh jej a jej manžela. Svetlana má obdivuhodné odhodlanie ísť za tým, čo je pre nás dnes tak samozrejmé a pre Bielorusov tak vzdialené: slobodne vyjadriť svoj názor na to kto a ako má spravovať ich spoločnosť. Celý náš záujem o dianie v Bielorusku je práve o tomto."

V závere stretnutia minister I. Korčok venoval bieloruskej aktivistke pamätnú fotografiu s odkazom: "Z ulíc Bratislavy v Novembri 1989 do ulíc Minska v Októbri 2020." "Želám Bielorusom slobodnú voľbu o osude ich krajiny a s akýmkoľvek výsledkom bude, nech je ich slobodná, tak ako tá naša v roku 1989," uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

Viac o téme: DiplomaciaBratislavaMinskIvan KorčokBielorusku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu