Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Víchrica, valiaca sa Európou, udrie aj na Slovensku: VIDEO Živel už napáchal škody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, YouTube/Guardian News)

BRATISLAVA – Do Európy mieri víchrica Kirsten. V našej krajine sa prejaví silnejším vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre niektoré regióny výstrahu, ktorá platí od dnešného poobedia do neskorých večerných hodín.

Víchrica Kirsten

Kirsten, teda tlaková níž, podľa meteorológov prinesie do strednej Európy silný vietor o sile víchrice. V utorok sa silná búrka sprevádzaná vetrom prehnala Veľkou Britániou. Britskí meteorológovia dali tejto tlakovej níži meno Francis. V Londýne paralyzovala dopravu a zaplavila cesty, keďže kanalizácie nestíhali odčerpávať vodu. Zatopilo i domy.    

V stredu sa stred tlakovej níže presunie nad Severné more. Vietor zosilnie aj na našom území.

Varovanie slovenských meteorológov

Búrka Kirsten sa na Slovensku prejaví silnejším vetrom na horách. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na horských hrebeňoch očakávajú veterné nárazy s rýchlosťou až 135 kilometrov za hodinu.

Prvostupňová výstraha pred vetrom na horách bola vydaná pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina. Varovanie je platné od dnešnej 13. do 22. hodiny.

V uvedených lokalitách sa priemerná rýchlosť vetra odhaduje na 70 až 85 km/h, v nárazoch to môže byť 110 - 135 km/h. 

SHMÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Víchrica súži aj Nemecko, Česko a Poľsko. Nemeckí meteorológovia dokonca vydali druhostupňovú výstrahu pred vetrom. Aj tam sa najsilnejší vietor očakáva práve na horách.

Prvý výstražný stupeň vydali českí meteorológovia. „Počas dňa bude vietor miestami v nárazoch dosahovať okolo 70 km/h,“ podotkol meteorológ z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ako informovala televízia Nova, silný vietor už dopoludnia narobil problémy. Českí hasiči boli vyslaní najmä k popadaným stromom.

Viac o téme: BúrkaVietorKirstenVýstrahaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu