Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Monštruózna kauza DOBYTKÁR: Záhadná izba v hoteli! Kvietik považuje obvinenie za nezákonné

Juraj Kožuch, Martin Kvietik
Juraj Kožuch, Martin Kvietik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - PoČas ostrosledovanej kauzy Dobytkár Národná kriminálna agentúra zadržala skutočne veľké ryby. Okrem nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, medzi prvými zadržanými bol finančník Martin Kvietik aj bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch.

Kožuch s Kvietikom sú od apríla vo vyšetrovacej väzbe. Aj napriek tomu, že bola zaňho ponúknutá 100-tisícová kaucia, súd ju neprijal a Kvietik tak ostal vo väzbe. Obvinený je z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. 

Škandalózna agentúra! NAKA v kauze Dobytkár obvinila aj bývalého zamestnanca PPA

Ako informuje portál Aktuality.sk Kvietik sa po vyše troch mesiacoch pokúsil opäť dostať z vyšetrovacej väzby. V žiadosti tvrdí, že svoje obvinenie považuje za nezákonné a nespravodlivé a celá kauza v jeho prípade stojí na osamotenej výpovedi jediného človeka. 

Úplatky príjimal v hotelovej izbe

Kvietik je spolumajiteľom finančnej skupiny Slavia Capital, ktorá vlastní aj hotel Albrecht. Práve v ňom sa podľa uznesenia súdu mali odovzdávať úplatky v izbe číslo osem. Tá sa spomína hneď v niekoľkých prípadoch odovzdávania úplatkov. 

V deň, keď NAKA Kvietika zadržala, ho hľadala aj v spomínanom hoteli. Finančník ho totiž využíval ako miesto svojich pravidelných stretnutí so šéfom SNS Andrejom Dankom. Rovnako sa v ňom objavila aj Gabriela Matečná, ktorá bola vtedy šéfkou agrorezortu. 

O väzobnom stíhaní Juraja Kožucha a Martina Kvietika rozhodol Najvyšší súd SR 14. mája. Súd zamietol sťažnosti obvinených voči aprílovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ako nedôvodné. Stíhaní sú pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom.

NS SR neprijal písomný sľub Martina Kvietika a neprijal ani peňažnú záruku. Dvojicu zadržali 22. apríla v rámci pokračujúcej policajnej akcie Dobytkár. Počas nej zadržala Národná kriminálna agentúra v ostatných týždňoch viacero ľudí pre korupčné trestné činy a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Celková výška prijatých úplatkov zo strany Kožucha a Kvietika predstavuje podľa polície sumu vo výške 924.000 eur.

Koncom mája polícia na sociálnej sieti informovala, že v akcii Dobytkár sa našli ďalšie úplatky. V tomto prípade predstavujú prípadné prijaté úplatky sumu vo výške 1.840.000 eur. Vyšetrovateľ NAKA rozšíril obvinenie proti piatim fyzickým a trom právnickým osobám za korupčnú trestnú činnosť v súbehu s legalizáciou príjmu z trestnej činnosti.

Viac o téme: úplatkyOligarchaMartin KvietikDobytkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu