Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kyselicov nástupca šéfoval vojenským tajným! Mikulec ho považuje za profesionála: Poznám ho roky

Vladimír Leitner a Roman Mikulec Zobraziť galériu (4)
Vladimír Leitner a Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Novým štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra bude od 24. augusta Vendelín Leitner. Vláda ho do funkcie vymenovala v stredu. Vo funkcii nahradí Lukáša Kyselicu. Aj Leitner má minulosť u vojenských tajných.

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec považuje Leitnera za veľkého profesionála, ktorý na svoju prácu kladie náležitý dôraz. "Som rád, že budeme môcť spoločne pracovať na zmene, ktorá je v tomto rezorte a spoločnosti veľmi potrebná," skonštatoval minister.

Kyselicu nahradí Vendelín Leitner, ktorý v minulosti šéfoval vojenským tajným (Zdroj: Topky/Maarty)

Leitner chce zúročiť svoje skúsenosti 

Leitner verí, že svoje dlhoročné skúsenosti v rezorte dokáže zužitkovať v prospech ministerstva. "Uvedomujem si výzvu, ktorá predo mnou stojí, a o to s väčšou pokorou som sa ju rozhodol prijať. Urobím všetko pre to, aby som bol pomocou, ktorá posunie ministerstvo vnútra dopredu," povedal. Leitner nahradí na poste Lukáša Kyselicu, ktorý odišiel z ministerstva po medializovaní informácie, že v čase kandidatúry do parlamentu za OĽANO pôsobil vo Vojenskom spravodajstve.

Kyselicov nástupca šéfoval vojenským
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V tajnej službe ministerstva obrany SR mal pôsobiť od októbra 2019 do 19. marca 2020. Kyselica sa vracia do parlamentu ako poslanec, pôsobiť bude v klube OĽANO. Nový štátny tajomník preberá po svojom predchodcovi rozsiahlu agendu, ide najmä o Prezídium Hasičského a záchranného zboru, Horskú záchrannú službu, sekciu krízového riadenia MV SR, sekciu legislatívy a právnych služieb MV SR, Letecký útvar MV SR, Migračný úrad MV SR a Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality. Opozícia už avizovala, že by sa chcela Kyselicu na kauzu pýtať na zasadnutí parlamentného výboru na kontrolu činnosti VS.

Kyselicov nástupca šéfoval vojenským
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nový štátny tajomník šéfoval vojenský tajným

Minulosť u vojenských tajných má aj Leitner. V časoch vlád Mikuláša Dzurindu v rokoch 2000 až 2006 viedol Vojenskú spravodajskú službu. Vojenskú rozviedku riadil počas vlády Ivety Radičovej aj súčasný minister vnútra Roman Mikulec. Služba dnes už neexistuje. Zanikla zlúčením s Vojenským obranným spravodajstvom a v roku 2013 sa vytvorilo Vojenské spravodajstvo.

Kyselicov nástupca šéfoval vojenským
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyštudoval vysokú vojenskú technickú školu. Od roku 1981 až po rok 2007 pôsobil v ozbrojených silách SR na rôznych pozíciách od nižšieho až po vrcholový manažment. V rokoch 1995 až 1998 pôsobil v Spojených štátoch ako diplomat, poverený pridelenec obrany SR. Od roku 2008 až po súčasnosť zastával vedúce pozície v spoločnosti Allianz-Slovenská poisťovňa.

Viac o téme: Roman MikulecVendelín Leitner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu