Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Plagiátorskému škandálu už čelí aj samotný premiér! Veľké priznanie Matoviča po odhalení

Igor Matovič Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zdá sa, že po predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi a ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi bude mať problém aj premiér Igor Matovič. Podľa zistení denníka N je jeho práca rovnakým plagiátom ako práca Andreja Danka. Premiér reagoval na sociálnej sieti. Priznal sa, že ak niečo opísal, je zlodej a ospravedlňuje sa. Odstúpi však, až keď splní všetko, čo sľúbil pred voľbami. 

Podľa Denníka N je diplomová práca Matoviča je rovnakým plagiátom, ako bola rigorózka Andreja Danka. Odpísal dve knihy a v roku 1998 ju odovzdal ako svoje dielo. Matovič sa vzápätí priznal na sociálnej sieti. Plagiátorskej kauze už čelil aj šéf parlamentu Boris Kollár a minister školstva Branislav Gröhling, ktorý bude svoje konanie vysvetľovať na koberčeku koaličných strán. 

Dve vykradnuté publikácie

Matovič získal magisterský titul v roku 1998 za diplomovú prácu, v ktorej podľa tvrdení denníka boli vykradnuté citácie z dvoch publikácií a odovzdal ju ako svoje dielo. Matovič vyštudoval Fakultu manažmentu UK v Bratislave. Témou diplomovej práce bol Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty. O tom, že Matovičova diplomovka môže byť problémová, prvýkrát napísali Hospodárske noviny v roku 2012.

Plagiátorskému škandálu už čelí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/J8n Zemiar)

Matovič o svojej diplomovke hovoril aj v súvislosti so škandálom okolo záverečnej práce Borisa Kollára. Vtipkoval, že diplomovka bola jeho autorským dielom, ale ani jedno písmeno nepísal sám. „Do počítača ju prepísala z mojich poznámok sestra môjho najlepšieho kamaráta z vysokej školy počas spoločnej dovolenky v Chorvátsku,“ povedal na tlačovke pred pár dňami. 

Text vydával za svoj

Denník porovnal publikácie ekonómov Pavla Kárásza st., Juraja Renčka a Pavla Kárásza ml. s absolventskou prácou premiéra. Diplomovka má 79 strán. V úvodnej kapitole o cieľoch diplomovej práce sa Matovič rozpísal na necelé dve strany. Od ďalšej strany podľa tvrdení denníka kopíroval knihu ekonómov. Mal z nej prebrať od slova do slova celé state, mnohokrát celé strany aj s tabuľkami. Takto to pokračuje až po 41. stranu diplomovky bez toho, aby v nej mal vlastné myšlienky. Povykrádanú knižku cituje len pri dvoch odsekoch na 27. a 41. strane.

Plagiátorskému škandálu už čelí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Autorov priznáva pri tabuľkách, zvyšný text mal vydávať za svoj. Od strany 41 pokračuje vo vykrádaní druhej publikácie Potreba deregulácie daňových systémov v krajinách strednej Európy, ktorú napísali Juraj Renčko, Pavol Kárász, Ján Oravec, Pavol Kárász ml. a Ján Marušinec. A opäť využil rovnaký postup až do strany 78, knihu ani raz neodcitoval. Záver pravdepodobne vytvoril sám. 

Veľké priznanie Matoviča

Matovič reagoval na sociálnej sieti. „Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu,“ priznal sa Matovič. „Nikdy som sa svojím titulom nechválil, nikdy som si ho iniciatívne nepísal a ani na občiansky som si ho nedal - až policajti hlavou krútili. Prečo? Lebo som školu posledné dva ročníky doslova flákal a verejne som to x-krát priznal,“ uviedol. 

Plagiátorskému škandálu už čelí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

V štvrtom ročníku si založil živnosť a v piatom som už zamestnával 2000 ľudí. „Ten kto podnikal, pochopí, že v takom tempe bola škola na jednej z mojich posledných koľají ... a nakoniec som bol rád, že to mám za sebou,“ napísal. „Na tie dva roky vôbec nie som hrdý. Nechodil som na prednášky a na cvikách som bol často duchom neprítomný, či mysľou v mojej firme. Či som zvykol odpisovať? Zvykol. Často? Keď som sa nestihol naučiť, tak určite, ak sa dalo. Bolo to správne? Nebolo,“ komentuje Matovič. 

Odstúpim, až keď splním všetko, čo som sľúbil

„Či by som kvôli tomu mal o titul prísť? Zrejme áno... a koniec-koncov takú zmenu zákona som si u pána ministra školstva a pani ministerky spravodlivosti objednal,“ napísal Matovič s tým, že neodstúpi. „Či kvôli tomu odstúpim? Odstúpim. Hneď, ako splním všetko, čo som ľuďom pred voľbami sľúbil. Potom si pôjdem žiť späť môj súkromný život. S čistým svedomím a bez titulu,“ dodala a v závere sa ospravedlnil všetkým poctivým študentom, ktorí dokázali vyštudovať bez jediného odpisovania, našepkávania a iných fintičiek. „Úprimne vás obdivujem.“

Viac o téme: Diplomová prácaIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu