Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE rokovanie vlády: Sprísnenie opatrení je opäť v hre! Dnes sa rozhodne aj o Chorvátsku

Martin Klus Zobraziť galériu (4)
Martin Klus (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus dnes pred rokovaním vlády uviedol, že dnes sa rozhodne o Chorvátsku. Obľúbená dovolenková destinácia kvôli nárastu počtu chorých sprísňuje opatrenia. České médiá už informovali o tom, že práve z tejto destinácie si prví dovolenkári doniesli koronavírus.

Klus uviedol, že aj o týchto veciach sa bude na vláde rokovať. Premiér Igor Matovič na dnes zvolal mimoriadne zasadnutie vlády a poobede zasadne aj konzílium odborníkov. Slovensko takisto zaznamenalo v posledných týždňoch nárast počtu nakazených. Matovič už minulý týždeň avizoval možné sprísňovanie opatrení.

Mimoriadne rokovanie vlády, v hre sú povinné rúška či návrat štátnej karantény, rozhodne sa o Chorvátsku (Zdroj: Topky/Maarty)

Dnes sa rozhodne o Chorvátsku

Doplnil tiež, že stále platí zaradenie Chorvátska medzi zelené krajiny. Odporúča vyhnúť sa Záhrebu a Osijeku. Poukázal tiež na to, že Chorváti práve od pondelka sprísňujú pravidlá na vstup do krajiny. „O všetkých veciach chceme občanov informovať, pretože mnohí majú záujem vycestovať, ale sú v nejakej forme neistoty,“ povedal Klus s tým, že dostali stovky správ o tom, či vôbec cestovať do Chrovátska, alebo nie. „Dnes sa rozhodne,“ dodal na margo tejto témy.

MIMORIADNE rokovanie vlády: Sprísnenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 Zdôraznil, že si vie predstaviť prísne tresty pre tých, ktorí na Slovensku ignorujú zavedené opatrenia. „Vieme si predstaviť, že niekto príde z rizikovej krajiny, nakazí svoju vlastnú matku, ktorá skončí na pľúcnej ventilácii, a nie je dostatočne medializované to, že takýto človek by mohol skončiť aj vo väzení, lebo išlo o verejné ohrozenie,“ uzavrel s tým, že aj o tom by mali na dnešnom rokovaní vlády hovoriť. „Verím, že aj konzílium prijme k tomu opatrenia,“ dodal.

MIMORIADNE rokovanie vlády: Sprísnenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Žltá karta

Klus si vie skôr predstaviť, že v rámci sprísnenia protiepidemiologických opatrení sa budú musieť na verejnosti nosiť ochranné rúška, než by sa mala zaviesť e-karanténa. Doplnil, že urobia všetko preto, aby sa štátna karanténa nemusela opäť zaviesť. „Ak to má byť prvý krok k tomu, aby sme nemuseli urobiť opäť štátnu karanténu alebo e-karanténu, tak si myslím, že aj občania to pochopia,“ povedal. Rezort diplomacie je podľa jeho slov pripravený na absolútnu súčinnosť.

MIMORIADNE rokovanie vlády: Sprísnenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Vôbec sa nebránime tej možnosti, že zo všetkých krajín, ale prinajmenšom z tých, ktoré máme na mape červené, by mali občania byť informovaní o tom, ako ďalej postupovať,“ komentoval Klus s tým, že pripustil informačný chaos. Nateraz si však vie predstaviť informovanie prostredníctvom SMS správ pre všetky krajiny, neskôr len pre tie, ktoré sú v červenej zóne. „Je možné, že otvoríme diskusiu o prípadných žltých krajinách, aby semafor vyzeral podobne ako to majú v Česku,“ povedal s tým, že „žltá karta“ sa už spomínala práve pre Česko či Chorvátsko.

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusMartin KlusRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu