Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Situácia v DSS v Pezinku sa zlepšila: Klienti s KORONAVÍRUSOM sú v inej budove, systém sa mení

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Situácia v Domove sociálnych služieb (DSS) a zariadení pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku je stabilizovaná. Infikovaných je stále deväť klientov, ktorí sú umiestnení v jednej budove, klienti s negatívnym výsledkom na ochorenie COVID-19 sú v druhej budove.

A práve pre túto druhú budovu by mohlo dôjsť od budúceho týždňa k čiastočnému uvoľneniu karanténneho stavu. Uviedol to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.


FOTOREPORTÁŽ Najprísnejšie strážené mesto na Slovensku! Zatajená choroba, prvé obete: Pezinok pod drobnohľadom


Mení sa systém služieb

V praxi by to malo fungovať tak, že zamestnanci zo služby, ktorá sa začne v nedeľu (31. 5.) večer a skončí sa v pondelok (1. 6.) ráno, budú môcť následne po skončení pracovného času opustiť pracovisko a odísť do domáceho prostredia. Následne by mala nastúpiť nová služba. Vyplýva to z stanoviska hlavného hygienika.

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Maarty)

Týka sa to však len budovy, kde sú klienti s negatívnym výsledkom testu, o ktorých sa starajú zamestnanci rovnako s negatívnym testom na nový koronavírus. Doterajší stav naďalej platí pre budovu, kde sú klienti s pozitívnym testom, o ktorých sa starajú štyria zamestnanci. Karanténny stav môže byť zrušený až vtedy, keď budú mať všetci klienti negatívne výsledky.

Dúfam, že nájdeme dobrého riaditeľa

„Dúfam, že postupne prejdeme do nového režimu a nájdeme nového, dobrého riaditeľa, ktorý bude toto zariadenie viesť. Je to otázka týždňov, kedy spustíme transparentné výberové konanie a verím, že sa prihlásia aspoň dvaja, traja kvalitní uchádzači a my si z nich vyberieme toho najlepšieho,“ povedal Droba. Je si totiž vedomý, že dobrí riaditelia DSS sa nehľadajú ľahko.

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Maarty)

Napriek niekdajšej situácii v DSS Pezinok Droba konštatuje, že BSK bol od začiatku lídrom a pre ochranu seniorov urobil maximum. Nariadený bol zákaz vychádzania a zákaz návštev, dodávali sa dezinfekčné a ďalšie pomôcky. Kraj zároveň nariadil testovanie klientov a zamestnancov všetkých zariadení sociálnych služieb vo svojej pôsobnosti.

DSS je v karanténe od polovice apríla

DSS Pezinok je od soboty 11. apríla v karanténe. V danom období bolo totiž pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a boli zaznamenané aj úmrtia.

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Maarty)

V tejto súvislosti odvolal vo štvrtok 16. apríla predseda BSK riaditeľku domova Violu Schmidtovú a do zariadenia nastúpila krízová manažérka spolu s opatrovateľkou, zdravotnou sestrou a terapeutkou. Polícia pre situáciu v DSS Pezinok začala trestné stíhanie za prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Krajské zastupiteľstvo si v piatok uctilo pamiatku zomrelých klientov minútou ticha.

Viac o téme: PezinokDSSKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu