Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kollár iba pár týždňov po dohode s Čaputovou a Matovičom otočil: Chváli bojovníka proti Bruselu

Kollár po podpísaní deklarácie o zahraničnej politike prudko odbočil Zobraziť galériu (3)
Kollár po podpísaní deklarácie o zahraničnej politike prudko odbočil (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Michal Svítok)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár ešte začiatkom apríla spolu s premiérom Igorom Matovičom a prezidentkou Zuzanou Čaputovou podpísali spoločnú deklaráciu. Tá hovorí aj o jednotnom postupe v oblasti zahraničnej politiky. Kollár sa však dnes rozhodol opäť vyjadriť dôveru jeho zahraničnému partnerovi a bývalému ministrovi vnútra Talianska Matteovi Salvinimu.

Salvini je v očiach viacerých politikov vnímaný negatívne a spolu s Marie LePenovou ako krajne pravicových politikov a populistov. Kollár už počas eurovolieb vyjadril frakcii LePenovej podporu aj cez hnutie Sme rodina. Tieto vzťahy zrejme neochladli a predseda Sme rodina napísal Salvinimu, ktorý pôsobí v strane Liga Severu dlhý odkaz v taliančine. Kollár tak reagoval na verdikt osobného výboru talianskeho Senátu, ktorý rozhodol, že Salvini nebude vyšetrovaný v kauze z augusta minulého roka, keď ešte ako minister vnútra odmietol povoliť lodi prepravujúcej viac ako 100 migrantov zachránených na mori zakotviť v Taliansku.

"Ako minister vnútra som mal povinnosť obmedziť nelegálne prisťahovalectvo a bojovať proti pašovaniu ľudí a otroctvu," komentoval Salvini na Facebooku rozhodnutie výboru.

Blahoželanie od Kollára

K rozhodnutiu senátu mu gratuloval aj sám Kollár. "Aj na Slovensko dorazila dobrá správa a sme naplnení radosťou ako partneri v rámci identity a demokracie, ale aj aako tvoji podporovatelia v rámci partnerskej strany - Sme rodina," píše Kollár Salvinimu status, ktorý obohatil aj spoločnou fotografiou.

 

Kollár iba pár týždňov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Boris Kollár)


Traja najvyšší ústavní činitelia podpísali významný dokument! VIDEO Ide o zahraničnú a obrannú politiku


Deklaráciu podpísal len nedávno

Kollár pritom za účasti premiéra a prezidentky pritom len nedávno podpísal deklaráciu o spoločnom postupe v oblasti zahraničnej a európskej politiky. „Je naším strategickým a životným záujmom, aby sme toto členstvo a výhody a povinnosti s ním spojené ďalej rozvíjali,“ vyhlásili začiatkom mája všetci traja ústavní činitelia. Nepredpokladá sa však, že by podobný text Salvinimu adresovala prezidentka alebo premiér.

Kollár iba pár týždňov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Salvini aj Le Penová bývajú označovaní za krajne pravicových politikov a populistov. Matovič so Sulíkom krátko po voľbách a pri skladaní vlády k téme uviedli, že zahraničnopolitická orientácia Slovenska na západ nebude spochybňovaná a Kollárove hnutie môže spolupracovať s kým chce. „Boris Kollár nie je Andrej Danko. Sme súčasťou EÚ aj NATO a tak to aj zostane,“ uviedol vtedy Matovič.

Viac o téme: DeklaráciaBoris KollárMatteo Salvini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu